Participatie raakt aan de kern van het samen besturen van de stad: het gaat om het betrekken van inwoners bij besluiten die hun leven kunnen beïnvloeden. Tegelijkertijd weten we dat participatie ingewikkeld is. Niet alle belangen worden altijd voldoende gehoord, en niet alle inwoners voelen de behoefte of hebben de mogelijkheden om actief mee te doen. In de gemeenteraad debatteerden we daarom over een voorstel van het college om de participatie beter te laten verlopen.
Voor de PvdA is het het allerbelangrijkst dat we erkennen dat participatie niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Kwetsbare groepen, zoals mensen met een taalachterstand, beperkte digitale vaardigheden, fysieke of mentale beperkingen, ouderen, mensen in armoede, ongedocumenteerden en sociaal geïsoleerde inwoners, blijven vaak onzichtbaar in participatietrajecten. Hoewel het college dit erkent, missen wij concrete maatregelen aan de voorkant om deze groepen te bereiken.
Om te zorgen dat inwoners zoveel mogelijk hulp krijgen bij het meedoen aan participatietrajecten diende ik tijdens het debat twee moties in. In die moties vroeg ik het college onder andere om te onderzoeken of we een participatieloket kunnen oprichten waar mensen terecht kunnen als zij extra hulp nodig hebben bij het meedoen aan participatietrajecten. Daarnaast heb ik het college gevraagd jaarlijks te laten zien hoe representatief participatieprocessen in de stad zijn en of we er als gemeente in slagen ook kwetsbare doelgroepen te laten meedoen.
Daarnaast blijft er ook een grote verantwoordelijkheid voor ons als raad over waarvan het belangrijk is dat die genoemd wordt. Wij moeten als volksvertegenwoordigers blijven zorgen dat alle belangen worden afgewogen en dat participatietrajecten een afspiegeling van de stad zijn. Als specifieke belangen onvoldoende doorklinken, blijft het onze verantwoordelijkheid om die actief in te brengen.
Naast dat ik vind dat participatietrajecten zo inclusief mogelijk moeten zijn, vind ik het ook belangrijk dat we als gemeente bij spoed wel snel kunnen blijven handelen. Dat past bij onze verantwoordelijkheid als betrouwbare overheid die burgers beschermt. Denk bijvoorbeeld aan crisissituaties waarin de volksgezondheid, veiligheid of leefbaarheid acuut bedreigd wordt. Hiervoor diende ik een amendement in, zodat ook voor inwoners duidelijk is dat er situaties zijn waarin de gemeente snel een beslissing moet nemen en waarin participatie niet afgewacht kan worden niet gepast is.
Kortom, participatie vraagt om een goede balans tussen het betrekken van inwoners en het nemen van verantwoordelijkheid als overheid. Niet iedereen wil of kan participeren, maar als overheid moeten wij wel zorgen dat ieders belangen worden gewogen en dat participatie representatief is. Met onze voorstellen kunnen we dat beter vastleggen, maar we zullen er ook in de toekomst scherp op blijven of dit lukt.