Door op 11 januari 2017

Busconcessies: duurzaam, betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer

Openbaar vervoer is belangrijk voor de stad. Niet alleen nu, om je te verplaatsen van Leidschenveen naar het Scheveningse strand of van Mariahoeve naar de Haagse Markt, maar ook met het oog op de toekomst. Er komen steeds meer mensen in onze mooie stad wonen, daarom moeten we ervoor blijven zorgen dat iedereen zich kan blijven bewegen in Den Haag zonder dat het aantal auto’s toeneemt. Want ook een schone lucht is belangrijk: naast lopen en fietsen is een goed netwerk van bussen en trams hiervoor essentieel.

Vandaag sprak de gemeenteraad over de het programma van eisen voor de busconcessies. We moeten met elkaar bepalen wie het busvervoer vervoer vanaf 2019 mag organiseren. Dit doen we gezamenlijk in de Metropoolregio (MRDH), met Rotterdam en omliggende gemeenten. De MRDH heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en wil zorgen dat bussen zo weinig mogelijk uitstoten. Het liefst niets: zero-emissie wordt dat genoemd. Dit is ook voor de PvdA een belangrijk doel. Tegelijkertijd zijn we kritisch: de MRDH heeft weinig ambities wat betreft het aanbod van buslijnen. Er dreigen straks minder vaak bussen te rijden dan nu. Terwijl een dekkend aanbod juist belangrijk is om duurzaamheid betekenis te geven: mensen pakken immers pas de bus wanneer ze er daadwerkelijk snel van A naar B kunnen komen. Buslijnen mogen pas veranderen of verdwijnen wanneer dit goed is onderbouwd en er een alternatief is. Daarom heeft het college een kritische zienswijze geschreven. Deze is vandaag door de gemeenteraad verder aangescherpt.

Wel zijn we blij dat de toegankelijkheid van elektrische rolstoelen het uitgangspunt is in de aanbesteding van het busvervoer. In mei was hier discussie over nadat er een klacht was ingediend omdat een broer en zus in een elektrische rolstoel niet meer welkom zouden zijn in de Haagse bussen. Ook mogen de ambities niet ten koste gaan van de prijs van een buskaartje. Zo houden we openbaar vervoer toegankelijk en betaalbaar voor alle Hagenaars.