Iedereen die dakloos is heeft recht op toegang tot hulp

Door Janneke Holman op 9 november 2023

Iedereen die dakloos is moet recht hebben op de toegang tot hulp, ook als je niet uit Den Haag komt. Dat is kortweg het voorstel dat fractievoorzitter Janneke Holman doet in de raadsvergadering op 9 november*. De aanleiding was de brief van de wethouder over hoe de permanente winteropvang voor dakloze mensen deze winter wordt ingevuld. Daarin staat dat alleen mensen met ‘regiobinding rondom de gemeente Den Haag’ toegang hebben tot de opvang.

Landelijke toegang tot opvang

Dat gaat in tegen landelijke afspraken. Stel je voor: iemand die uit Groningen komt en daar dakloos is geraakt, meldt zich bij het loket in Den Haag. Volgens de wet is Den Haag dan verantwoordelijk om het gesprek met diegene aan te gaan om te kijken of iemand recht heeft op opvang, de opvang voor de eerste nachten te regelen en contact te zoeken met de gemeente Groningen. Zodat diegene uiteindelijk terugkeert en hulp krijgt in de gemeente waar hij of zij de meeste kans heeft om weer een leven op te bouwen. Dat contact tussen gemeentes heet de ‘warme overdracht’.

Als iedere gemeente dit netjes zou doen, dan zou de landelijke toegang tot opvang goed geregeld zijn. Helaas gaat het in de praktijk niet zo: in heel veel gemeentes niet, en helaas in Den Haag ook niet. Te vaak gebeurt het nog dat iemand helemaal geen hulp krijgt en de deur gewezen wordt. In het ergste geval krijgt iemand die al langer dakloos is en rondzwerft door het land nergens hulp, want iedere gemeente kan dan zeggen dat er geen ‘regiobinding’ is.

Warmte overdracht en eerste opvang

Dat moet dus beter. Daarom dient Janneke een voorstel in om de warme overdracht naar andere gemeentes en de eerste opvang beter vast te leggen in het beleid. Zo zorgen we ervoor dat dakloze mensen altijd hulp kunnen krijgen.

*Door de uitloop van de raadsvergadering op 9 november wordt het voorstel tijdens de volgende raadsvergadering op 30 november ingediend. 

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Regentessekwartier. Van daaruit ziet ze Den Haag als een fantastische stad. Ze ziet hoe de wijk bloeit, bewoners samen de buurt groener maken, gezamenlijk zonnepanelen op daken leggen en straatfeesten en festivals organiseren. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, buitenruimte, duurzaamheid

Meer over Janneke Holman

Waar ben je naar op zoek?