Vaak hebben mensen maar een klein zetje nodig. Een klein zetje om in beweging te komen. Een klein zetje dat maakt dat zij om hulp vragen. Of een klein zetje dat er juist voor zorgt dat zij ánderen hulp bieden. Daarvoor moeten bewoners elkaar natuurlijk wel kennen. Want alleen dan weten ze bij wie zij terecht kunnen met hun hulpvraag, hun mooie idee of hun aanbod van ondersteuning.
In Zuidwest bouwen we aan betere huizen en een betere toekomst voor jong en oud. Veel bewoners willen het beste voor hun omgeving en hun buren. Bewoners zijn graag bereid zijn daar zelf ook een steentje aan bij te dragen. Velen doen dat al, met aanstekelijk enthousiasme. Ik word er altijd blij van als ik hen spreek en hun verhalen hoor. Of als ik zelf kan zien hoe fijne buurt-initiatieven vleugels krijgen en voor mensen het verschil maken.
Een mooi voorbeeld is de Buurtkamer aan de Maartendijkslaan 195 in Morgenstond, waar ik niet zo lang geleden te gast was. Deze voormalige woning is nu ingericht als ontmoetingsplek, gerund door en voor bewoners. Ze drinken er samen koffie, doen soms spelletjes en komen er voor activiteiten gericht op kinderen. Ook kunnen ze hier op gezette tijden terecht voor een gesprekje met de wijkagent, met een medewerker van hun woningcorporatie of met iemand van de gemeente. Laagdrempelig en verbindend.
Of neem Bij Betje aan het Westhovenplein in Moerwijk. Nóg zo’n parel van een buurtkamer. Gestart op aangeven van ondernemers aan de Betje Wolffstraat, die zagen dat er behoefte was aan zo’n ontmoetingsplek. Onder de bezielende leiding van Ashana Pal is Bij Betje nu een pleisterplaats voor de buurt, waar bewoners advies, hulp en een arm om zich heen kunnen krijgen. Van actieve medebewoners en – als het nodig is – van professionals.
Er zijn veel meer van deze plekken in Zuidwest. En veel meer stadgenoten die zich inzetten voor Zuidwest op z’n best. Denk maar aan Ben Lachab en ‘zijn’ participatiekeuken. Of aan Mina el Khadiri: altijd bescheiden, maar toch de stralende ster van buurthuis Sterrenhoek in Bouwlust. Zij brengen mensen bij elkaar.
Dit soort mensen en de plekken waar zij actief zijn, voorzien in een grote behoefte en dragen bij aan een Zuidwest op z’n best. Om die reden investeert de gemeente de komende jaren 12 miljoen in ontmoetingscentra in Den Haag Zuidwest, in samenwerking het Rijk, het Nationaal Programma Zuidwest en het professionele welzijnswerk. Niet van bovenaf opgelegd, maar van onderop aangejaagd. Voor de wijk, door de wijk.