Opnieuw een boeteregen voor dakloze mensen? Laat het stoppen!

Door Janneke Holman op 3 november 2022

Iemand die dakloos is en op straat slaapt op de bon slingeren omdat iemand wildplast, een blikje bier drinkt of – ja, het is vrij cynisch – omdat diegene buiten slaapt. Het is totaal zinloos, maar iemand die al niets heeft nog verder in de problemen brengen met een boete: het komt nog te vaak voor.

Opnieuw een boeteregen

Opnieuw krijgt fractievoorzitter Janneke Holman signalen dat politie en handhaving de specifieke (!) opdracht krijgen om mensen die buiten slapen te beboeten. Terwijl dit in gaat tegen afspraken die zijn gemaakt na eerdere schriftelijke vragen om te stoppen met het beboeten van dakloze mensen. In overleg tussen de gemeente, handhavers en politie zou het uitgangspunt nu zijn: zo weinig mogelijk boetes, maar dakloze mensen juist helpen richting zorg en opvang. Zoals het hoort.

Toch zou er nu opnieuw sprake zijn van een boeteregen. Sinds 1 november is de permanente winteropvang geopend, maar door nieuwe toegangsregels komen voornamelijk dakloze EU-arbeidsmigraten minder snel in aanmerking voor een plek. Het laatste wat we zouden moeten willen in onze stad, is mensen in zo’n precaire situatie beboeten.

Debat aangevraagd

Daarom heeft Janneke een debat aangevraagd voor de raadscommissie op 17 november. Zij wil weten of het signaal klopt dat politie en handhaving juist op pad worden gestuurd om mensen te beboeten, en of dit direct kan stoppen. Daarnaast wil ze dat mensen alsnog actief toegeleid worden naar de permanente winteropvang of andere opvanglocaties.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman