Scheveningen is een prachtig stadsdeel met een uniek karakter en een eigen allure. Ik gun het elke Hagenees, en vooral elke Scheveninger om hier te kunnen wonen. Maar kan dat eigenlijk wel?
Helaas is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Slechts 17 procent van alle woningen in Scheveningen is een sociale huurwoning. En dat terwijl 40 procent van alle inwoners van Scheveningen een laag inkomen heeft en 35 procent een middeninkomen. Maar ook de mensen die een huis willen kopen, hebben moeite om een woning te vinden op Scheveningen. Meer dan de helft van alle huizen zijn dure koopwoningen. Bovendien is de gemiddelde prijs van een koophuis de laatste jaren flink gestegen. In 2015 was dat 350 duizend euro en in tien jaar tijd is dit opgelopen tot maar liefst 750 duizend euro. Om een woning van deze prijscategorie te kunnen kopen heeft een woningzoekende een bruto inkomen nodig van ruim 150 duizend euro. Bizar. Deze hoge huren en peperdure huizen zijn onbereikbaar voor verreweg de meeste Scheveningers en Hagenezen.
Met deze context voerden we deze week het debat over bouwplannen in Scheveningen in de gemeenteraad: aan de Badhuisweg. Een schitterende locatie in Scheveningen waar we wat mij betreft ook mooie sociale huurwoningen zouden moeten kunnen bouwen. Echter, het plan van 77 woningen zag er heel anders uit. Net drie woningen te weinig waardoor er geen eisen aan de betaalbaarheid gesteld konden worden. 77 dure appartementen waarvan het merendeel naar alle waarschijnlijkheid ruim boven de 450 duizend euro. Ik vroeg mij dan ook af of dit voorstel wel het beste is voor Scheveningen. Bouwt dit plan ook woningen voor mensen met een kleine beurs? Zorgt dit plan voor de betaalbare huizen waar juist zo’n grote behoefte aan is? Na hier lang over doorgesproken te hebben, hebben wij in de fractie besloten om tegen de plannen te stemmen.
Het komt niet vaak voor dat wij tegen een plan stemmen dat in principe voldoet aan de spelregels, omdat ik het belangrijk vind dat de gemeente een betrouwbare partner is voor iedereen. Dat neemt niet weg dat ergens een grens getrokken moet worden. Scheveningen heeft nog 80 sociale huurwoningen te goed, de betaalbaarheid staat enorm onder druk en er zijn slechts weinig plekken beschikbaar waar nog woningbouw mogelijk is. Daarom ben ik ook blij dat we dankzij de nieuwe Woonvisie inmiddels nieuwe eisen en regels hebben, en dat wij hierin harde afspraken hebben geformuleerd waarmee we beter kunnen sturen op woningbouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan 50 procent sociale woningbouw in wijken waar het het hardst nodig is en inzet op een diverser en gemixt woningbouwprogramma dat aansluit bij de behoeften van alle woningzoekenden. Door lef te tonen en echt in te grijpen op de woningmarkt kunnen we een betaalbare woning realiseren voor iedereen. Ook op Scheveningen.