Voorkom verlies van uitkering en toeslagen bij woningdelen

Door Janneke Holman op 25 april 2024

We zien het steeds vaker in het land, ook in Den Haag: initiatieven om vaker een woning te delen of ‘friends-contracten’: een woning delen met een vriend of vriendin. Woningcorporatie Staedion heeft hier bijvoorbeeld tientallen woningen voor aangewezen op de Binckhorst. Hoewel het een noodgreep is in de tijd waarin de wooncrisis voortduurt, kan het een oplossing zijn voor mensen – vaak jongeren of starters – om zo toch een woning te vinden in de stad, en eindelijk je studentenkamer of ouderlijk huis te verlaten.

Negatieve gevolgen voor bijstand en toeslagen

Sympatieke initiatieven dus, maar een woning delen kan grote gevolgen hebben als je een bijstandsuitkering hebt, of toeslagen krijgt zoals de huur- of zorgtoeslag. Vaak wordt je als woningdelers gezien als één huishouden: als je een bijstandsuitkering ontvangt, kan het dus zijn dat je gekort wordt op je uitkering omdat de overheid ervan uitgaat dat je kosten, zoals de boodschappen, deelt met je huisgenoot (de kostendelersnorm). Dat kan woningdelers dus in een lastig parket brengen, zeker als ze een laag inkomen hebben.

Zoek naar oplossingen

Het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) deed in opdracht van een woningcorporatie in Nijmegen onderzoek naar de financiële consequenties voor woningdelers, en mogelijke oplossingen. Zoals een ‘zachte splitsing’ van de woning: ondanks dat je de voordeur van de woning deelt, worden het twee aparte adressen waardoor toeslagen, belastingen en uitkeringen van de bewoners gescheiden blijven. Ook de overheid kan de werkwijze omdraaien: in plaats van ‘Je bent kostendeler met je huisgenoot, tenzij..’, kan de overheid ook per default ervan uitgaan dat de woningdelers géén kostendelers zijn om het verlies van toesslagen en uitkeringen te voorkomen.

“We moeten ervoor zorgen dat mensen met een lager inkomen met een gerust hart een woning kunnen delen, zonder dat ze uitkeringen of toeslagen verliezen.” – Janneke Holman

Fractievoorzitter Janneke Holman wil daarom dat Den Haag de verschillende oplossingen van het IPW onderzoekt, zodat we ervoor zorgen dat mensen met een lager inkomen ook met een gerust hart een woning kunnen delen. Daarom dient ze hierover tijdens de raadsvergadering van 25 april 2024 een voorstel over in.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman