Martijn Blogt: Een rechtse klap in het gezicht

13 september 2019

Het wordt vochtiger, meer spinnen in de tuin. Op de fiets koude handen bij het wegbrengen van de kinderen. De herfst komt er aan. En dat geldt ook voor de Haagse gemeentefinanciën. Stomverbaasd ben ik over het miljoenentekort dat is ontstaan, volledig op de schouders van kwetsbare ouderen en kinderen terecht komt. Je leest er meer over in mijn wekelijkse blog.

De Haagse begroting: Een rechtse klap in het gezicht

Gister werd de begroting van het stadsbestuur gepubliceerd. Na aftrek van de tegemoetkoming van het rijk, moet Den Haag 35 miljoen bezuinigen. Elk jaar weer. Veel geld, ook voor onze stad. Oorzaak zijn de tekorten op de ouderenhulp en de jeugdzorg. Want er blijken meer hulpbehoevenden dan verwacht en de jeugdhulp is harder nodig dan voorspeld. Maar Den Haag is ook welvarend. De verschillen zijn groot. Tegenover het gezin dat nauwelijks rond komt, staan mensen met meerdere woningen in de stad, een goed vermogen en inkomsten waarover je niet wakker hoeft te liggen. Dat er dan steden zijn die 400 of 500 euro gemeentebelasting ophalen per jaar en Den Haag er trots op is met ca. 160 euro per jaar de laagste lasten te hebben en te houden, doet mij pijn. Met een paar tientjes per jaar van de Hagenaars met de dikste portemonnee, kunnen wij deze bezuiniging volledig voorkomen. Maar dan moeten we bereid zijn eerlijk te delen. Ik zie dat niet in de voorstellen van dit stadsbestuur.

Lees hier mijn uitgebreide reactie, hier een uitgebreide analyse van Omroep West en bekijk hier een reportage van Omroep West.

Vijfpuntenplan: Toerisme in goede banen

De gemeenteraad debatteerde deze week over het nieuwe Haagse toerismebeleid. Er wordt vooral op groei ingezet en op kwaliteitstoeristen. Die laatste term gaat er bij mij moeilijk in, want waar kijk je dan naar? Maar er is ook echt te weinig oog voor de effecten van meer toerisme op de stad: denk aan Airbnb, denk aan verkeer, of de arbeidsverhoudingen die niet altijd goed gaan in horeca en hotels. Met een vijfpuntenplan, dat ik woensdag aan wethouder De Mos overhandigde, vroegen wij aandacht voor de negatieve effecten. Lees het plan hier en hier meer op Omroep West.

Hij komt, hij komt, die lieve Roetveegpiet

Het is nog vroeg. Maar in de raadscommissie sprak Mikal al over Piet en Sint. Den Haag heeft – zo vinden wij – de morele plicht niet achter te lopen met het moderniseren van het Sinterklaasfeest. Mikal deed dan ook een persoonlijke oproep om bij de intocht en op de Haagse scholen van de Roetveegpiet de nieuwe standaard te maken. Zodat ieder kind een leuk Sinterklaasfeest heeft. Lees haar verhaal hier!

Airbnb, zo lang het maar tijdelijk blijft

Op vakantie en je uitgaven terugverdienen met de verhuur van je huis via Airbnb. Moet kunnen. Maar al 900 huizen worden nu permanent via Airbnb verhuurd en zo onttrokken aan de woningvoorraad, met overlast en soms ook misstanden tot gevolg. Mijn oproep: begrens Airbnb tot waar het voor bedoeld is, tot 30 dagen. We spraken er over in de raadscommissie en ik legde uit wat onze plannen zijn in Den Haag Centraal.

Sociale woningbouw, gerommel met cijfers

100.000 mensen wachten nu actief op een sociaal huis. We bouwen er nu veel te weinig. Het stadsbestuur denkt dat het goedkomt. Maar steeds meer partijen hebben daar twijfels over. Ik rekende voor dat we minstens 30 procent meer moeten presteren om wachttijden niet op te laten lopen. Wethouder Revis wil er vooralsnog niets van weten. Lees erover in de Telegraaf.

Plannen om perronopgangen bij Holland Spoor te sluiten

Deze werd bekend dat Prorail de drukte op stations gaat onderzoeken. Maar ondertussen bleek ook dat er plannen zijn om de perronopgangen in de tunnel bij Holland Spoor te sluiten. Een onverstandig en slecht idee, zo vinden ook bewoners van de Haagse Stationsbuurt. Janneke trok met Maarten de Vuyst van GroenLinks en Marieke van Doorn van D66 aan de bel en vroegen de wethouder om te knokken voor het openblijven van de perronopgangen.

Terugblik seizoensopening in Zuidwest: nuttig en erg gezellig

Een dik compliment voor iedereen die meewerkte aan onze mooie seizoensstart afgelopen zaterdag! Een fietstocht door Zuidwest, een interessant gesprek tussen René Baron (programmaleider Regiodeal Zuidwest), Hamit Karakus (directeur Platform 31 & oud wethouder in Rotterdam); en een interessant debat met politieke jongerenorganisaties & het wijkberaad Leyenburg. Een mooie, strijdbare start van ons politiek seizoen!

Alvast een heerlijk gewenst!

Met rode groet,

Martijn