Samir wil dat burgemeester regie pakt op islamitische begraafplaats

8 maart 2022

Burgemeester van Zanen moet na de gemeenteraadsverkiezingen de regie pakken voor een islamitische begraafplaats in de regio. Dit is de laatste noodgreep van fractievertegenwoordiger en kandidaatraadslid Samir Ahraui. Hij zette de afgelopen jaren al meerdere malen maar tevergeefs druk op het college om hier haast mee te maken. “Alle grote steden zetten concrete stappen voor de mogelijkheid van eeuwige grafrust. Den Haag is nu het slechtste jongetje van de klas,” aldus een teleurgestelde Samir.

Boven de politiek

Al eerder vroeg hij in debatten en met schriftelijke vragen om een islamitische begraafplaats in de regio Haaglanden. En daarna om de oprichting van een taskforce die elk kwartaal rapporteert over de voortgang. “Het college beloofde wel hier werk van te maken. Maar uiteindelijk heb ik nog maar weinig actie gezien,” zegt Samir. Daarom wil hij dat in het nieuwe stadsbestuur de burgemeester de verantwoordelijkheid neemt en draagt voor een islamitische begraafplaats. “Want hij heeft gezag in de regio en het mandaat om bij de buurtgemeenten te lobbyen voor een nauwe samenwerking. Zo geven we het signaal af naar die buurtgemeenten dat het ons als stad menens is. Bovendien staat een burgemeester boven de politiek en een begraafplaats hoort niet politiek te zijn.”

Wens voor eeuwige grafrust

De islamitische begraafplaats is al jarenlang een innige wens van de islamitische inwoners van Den Haag. In tegenstelling tot ‘gewone’ algemene begraafplaatsen in Nederland, geven islamitische begraafplaatsen eeuwigdurende grafrust aan moslims. Dit is wat de Islam voor gelovigen voorschrijft. Naar verwachting hebben 80.000 inwoners van Den Haag en zo’n 100.000 inwoners van de regio Haaglanden een islamitische achtergrond. “Deze regio is erg divers en daar mogen we trots op zijn. Want dat brengt verschillende ervaringen en culturen met zich mee,” aldus Samir. “We moeten elke inwoner, dus ook hen, de ruimte geven om te wonen, te werken en op de gewenste manier de wereld te verlaten.”

Mensonterend

De huidige generatie islamitische inwoners voelt zich steeds meer thuis in Den Haag en wil dan ook steeds vaker in deze regio begraven worden. Dat is nu dus niet mogelijk. Daarom probeert een deel hun overleden familieleden in een andere regio of in het land van herkomst te begraven. “Maar niet iedereen heeft het benodigde geld hiervoor. En ook de coronapandemie maakte het regelmatig onmogelijk om naar die landen te vliegen. Zo horen we nog te vaak dat overledenen weken in een koelcel wachten op een plek in de regio of in het land van herkomst. Dat is mensonterend en onacceptabel.”