Janneke op SpeeltuinenTour: Bezuidenhout

Door Janneke Holman op 17 oktober 2024

Ieder kind in Den Haag verdient een mooie, gezellige en veilige speeltuin in de buurt! Daarom zet onze fractievoorzitter Janneke Holman zich al langer in voor het opknappen van verloederde speeltuinen, zoals op het Ruth Firstplein in Transvaal waar vorig jaar eindelijk nieuwe speeltoestellen werden geplaatst. In mei kwam het fantastische nieuws dat de gemeente €7,3 miljoen uittrekt om 75 (!) speeltuinen en sportpleintjes in de hele stad op te knappen en leuker te maken. Janneke heeft een debat aangevraagd in de gemeenteraad over de plannen. Dit debat is in december, en om zeker te weten dat alle speeltuinen die liefde nodig hebben op de opknaplijst (.pdf) van de gemeente staan, gaat ze de komende tijd op SpeeltuinenTour! Eerder ging ze naar Schilderswijk & Transvaal, en nu was Bezuidenhout aan de beurt. Lees hieronder wat zij tegenkwam.

Blij in Bezuidenhout

Met 22 graden was het een zeldzaam mooi herfstdag op 16 oktober, dus de perfecte woensdagmiddag voor een nieuwe SpeeltuinenTour. Met de opknaplijst in de hand ging ik Bezuidenhout in. Het mag meteen gezegd: over het algemeen liggen de speeltuinen er goed bij. Op het Spaarwaterveld, een groot speelveld met verschillende speeltuinen aan de randen (waaronder een groot houten kasteel!), was het druk, net als in de speeltuin aan de Johannes Camphuijsstraat. De ouders die ik sprak zijn blij met de speeltuinen, op wat kleine puntjes (graag meer bankjes, soms blijft zwerfvuil lang liggen) na. Dat geldt ook voor de speeltuin op het Koningin Sophiepark – genoeg mogelijkheden voor de kleinere kinderen om te spelen en grotere kinderen om een balletje te trappen, en ouders zijn blij om te horen dat de speeltuin wordt uitgebreid.

Is de Helenastraat nog te redden?

In de speeltuin aan de Helenastraat, tussen de kerk en een vestiging van het ROC Mondriaan, was niemand. Dat begrijp ik meteen: eigenlijk is het niet meer dan een treurig groenstrookje naast een parkeerplaats, een beetje weggestopt in een obscure hoek, met verouderde houten klimrekken. Gelukkig staat deze speeltuin om de nominatie om opgeknapt te worden. Ik ben benieuwd wat hier de plannen precies worden: waar sommige speeltuinen misschien gered kunnen worden met een likje verf of een paar nieuwe speeltoestellen, is hier wel echt een grondige verbouwing nodig om er iets leuks van te maken.

Speeltuin Helenastraat Bezuidenhout

De speeltuin aan de Helenastraat

Wordt Bezuidenhout-West vergeten?

Waar ik vooral benieuwd naar ben, zijn de speeltuinen in Bezuidenhout-West. Ingeklemd tussen de A12, het spoor en het Prins Bernhardviaduct is de wijk bijna een dorpje op zichzelf. Ik moest vorige week aan Bezuidenhout-West denken toen ik een reportage in NRC las over het Rotterdamse Schiebroek-Zuid: een wijk met nogal wat uitdagingen, maar vaak vergeten door de gemeente omdat het in de statistieken onder het rijkere noorden en Hillegersberg valt. Je zou hetzelfde kunnen stellen voor Bezuidenhout-West: als je de cijfers van Bezuidenhout -Oost, -Midden en -West op een hoop gooit, lijkt het goed te gaan. Als je inzoomt, zie je de verschillen: in West is meer armoede, meer mensen met een bijstandsuitkering en meer mensen met een laag inkomen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Laak.

Als we dan naar de opknaplijst voor speeltuinen kijken, zien we dat voor drie van de zes speeltuinen in Noord en Midden geld wordt uitgetrokken om ze op te knappen, maar de drie speeltuinen in West buiten boord vallen. Terecht, of wordt Bezuidenhout-West vergeten? Ik nam de proef op de som. De speeltuin in Hendrick Hamelplantsoen ligt er goed bij, al is het met de paar schommels en glijbaanhuisjes vooral leuk voor kleinere kinderen. De kleinere speeltuin aan de Pieter Bothstraat kan leuker, maar is in de basis niet slecht. In het Van Goghpark (de groenstrook langs het spoor) staan openlucht fitnesstoestellen, en verderop is een basketbalveldje dat goed gebruikt wordt. Aan de andere kant een voetbalveld en een kabelbaan waar twee meisjes eindeloos heen en weer zoeven.

Kortom, het is allemaal niet slecht – maar als ik uitzoom, vraag ik me toch af waarom de speeltuinen op Spaarwaterveld en in het Koningin Sophiepark wél op de opknaplijst staan, en de speeltuinen in West niet. De buurt mist duidelijk een Speeltuin met de hoofdletter S, een serieus mooie, gave en uitdagende speeltuin voor kinderen in de buurt: ook een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, zoals op het Oranjeplein (Schilderswijk), Kaapseplein (Transvaal) en het Spaarwaterveld wel het geval is. Terwijl er in deze wijk best veel ruimte is die beter gebruikt kan worden.

Speeltuin Pieter Bothstraat

Speeltuin aan de Pieter Bothstraat in Bezuidenhout-West

 

Welke speeltuin verdient volgens jou wat liefde?

De komende tijd gaat Janneke ook in andere wijken op SpeeltuinenTour. Heb jij tips voor speeltuinen of sportpleintjes die wel wat extra liefde kunnen gebruiken? Heb je andere ideeën, bijvoorbeeld waar nog wel een speeltuin bij kan? Laat het weten! Mail naar [email protected].

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman