Hulphonden nog te vaak geweigerd in Haagse horeca

Door Janneke Holman op 23 november 2018

Hulphonden worden nog te vaak geweigerd in de Haagse horeca. Uit een steekproef van Stichting Voorall deze week blijkt dat mensen met een hulphond, zoals blindengeleidehonden, bij 4 van de 30 horecazaken niet naar binnen mochten. “Het is een grote mijlpaal dat Nederland het VN-verdrag voor mensen met een handicap in 2016 ondertekend heeft, maar het schort aan de uitvoering,” aldus PvdA-raadslid Janneke Holman. “Mensen met een hulphond mogen sindsdien niet meer geweigerd worden. Onbegrijpelijk dus, dat dit nog steeds gebeurt.”

Den Haag is sinds dit jaar op initiatief van de PvdA koplopergemeente in toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Daarom maant Holman het stadsbestuur tot actie: “Ik ga er niet vanuit dat horecaondernemers van kwade wil zijn, maar dat ze simpelweg nog niet op de hoogte zijn van het VN-verdrag en de nieuwe regels. Tijd dus om bij iedereen in de oren te knopen dat mensen met een hulphond overal in de stad welkom zijn.”

In schriftelijke vragen vraagt de PvdA om in gesprek te gaan met de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, om alle horecaondernemers op de hoogte te brengen van het niet mogen weigeren van hulphonden.

 

 

 

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman