23 april 2016, om 18:00, Diamant Theater: Diamanthorst 183, Den Haag | Diamant Theater: Diamanthorst 183, Den Haag

Stadsconferentie: ‘Den Haag – stad van vrede en recht in jouw buurt’

Grote stromen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, mensenrechtenschendingen die overal in de wereld plaatsvinden, en internationale conflicten die om een oplossing schreeuwen. Deze ontwikkelingen maken het motto van onze stad, Den Haag stad van Vrede en Recht, actueler dan ooit. Daarom heeft de jaarlijkse stadsconferentie van de PvdA Den Haag het thema ‘Den Haag – stad van vrede en recht in jouw buurt’. Onze hoofdgast is niemand minder dan Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Dagvoorzitter is Frits Bloemberg.

bert koenders

Minister Koenders zal een inspirerende lezing geven over vrede en recht en vertellen over zijn ervaringen, van Eurotop tot in de wijk. Daarnaast praat hij ons bij over de actualiteit en is er ruimte voor vragen vanuit het publiek. Na het plenaire gedeelte volgen de workshops. Deze staan ook geheel in het teken van vrede en veiligheid, met speciale aandacht voor de veelzijdigheid van onze stad. De workshops staan hieronder uitgewerkt en zijn open voor inschrijving via deze linkAan het einde van de dag geeft PvdA wethouder Rabin Baldewsingh een heuse “Correspondence Dinner speech”.

Programma:

12:00 – 13:00 Lunch

12:30 – 13:00 Inloop stadsconferentie

13:00 – 17:00 Stadsconferentie

17:00 – 18:00 Borrel

Voorafgaand aan de stadsconferentie vindt de Algemene Ledenvergadering van de PvdA Den Haag plaats met op de agenda onder andere de opvolging van het afdelingsbestuur. De ALV gaat van start om 11:00 uur (inloop 10:30u).

Overzicht workshops:

Workshop bij het Humanity House Den Haag: We bezoeken de expositie “De Asielzoekmachine” van het Humanity House, die van 1 april tot eind mei 2016 wordt vertoond. Deze tentoonstelling neemt je mee in de wereld van asiel. Deze wereld is voor de meesten van ons ver weg: zowel mentaal als fysiek. Al even ver weg van ons staan de mensen om wie het in deze wereld gaat: de asielzoekers. Zij komen uit een andere wereld. Een wereld die wij niet kennen maar ook liever niet willen kennen: van armoede, oorlog en geweld. Door middel van beeldende kunst, fotografie en video wordt deze wereld invoelbaar gemaakt. Het tweede onderdeel van de workshop bestaat uit een bezoek aan het museum van het Humanity House. Via een ervaringsreis van drie kwartier kruipen we in de huid van een vluchteling en zien, horen en beleven we wat het betekent om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied.

Let op: bij mooi weer (=geen regen) fiets mee, bij slecht weer: OV chipkaart mee. Workshop is minder geschikt voor mindervaliden ivm veel trappen

Workshop Buurt Preventie Team in Mariahoeve. Dit team maakt momenteel een doorstart. Ze zijn met een klein clubje mensen en proberen meer mensen uit de wijk te betrekken. In deze workshop lopen we met hen mee en kijken we wat er op wijkniveau wordt gedaan aan “vrede en recht in jouw buurt”

Workshop White privilege: ‘White privilege’ is een term overgevlogen uit de Verenigde Staten. Letterlijk komt het erop neer dat bepaalde (blanke) groepen genieten van (onbewuste) privileges en voordelen in onze samenleving, zoals kennis en gebruik van bepaalde netwerken of in aanmerking komen voor bepaalde kansen. Deze voordelen zijn niet altijd even zichtbaar en ook niet even aanwijsbaar. Tijdens deze deelsessie gaan we met elkaar in gesprek of er daadwerkelijk sprake is van ‘White privilege’ in onze stad van Vrede en Recht en of er iets aan gedaan moet worden.

Workshop Van Waarde in Den Haag: Deze workshop zal gegeven worden door leden van de Haagse commissie van Waarde. Deze commissie buigt zich over allerlei zaken die in de stad leven, wat mensen en organisaties aan problemen zien, en wat zij goed en minder goed vinden aan hoe het nu in Den Haag gaat. Dit doet de commissie onder andere ter voorbereiding op het schrijven van het nieuwe verkiezingsprogramma. Tijdens deze workshop zullen we met elkaar spreken over verbinding in Den Haag: tussen verschillende mensen en culturen, maar ook in de vorm van betrokkenheid van buurtbewoners bij hun wijk.

Workshop Teamwerk: Kunnen bedrijven statushouders in dienst nemen? Jazeker! Maar hoe kunnen ze dat het best doen en waar liggen de mogelijkheden? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je graag meedenken over hoe we statushouders snel aan een baan kunnen helpen? Dat is mooi! Dat is namelijk precies wat wij gaan doen tijdens deze workshop van Teamwerk. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bemiddelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (o.a. vluchtelingen). Tijdens deze workshop zullen ook een aantal hands-on praktijkvoorbeelden aan bod komen.

Workshops Internationale Veiligheid: Angelien Eijsink (lid Tweede Kamer PvdA) schetst de huidige aanpak van nationale en internationale veiligheid. Ze geeft inzicht in de dynamiek: wat er onzichtbaar achter de schermen moet worden opgebouwd om acuut aanwezig te kunnen zijn op momenten dat het plotseling nodig is. Ook gaat ze in op de verwevenheid van de Nederlandse veiligheidsinspanningen met de internationale. Onze buitengrenzen, de samenwerking van inlichtingendiensten etc. Ook Harry J. van den Bergh (voormalig internationaal secretaris en oud-kamerlid PvdA) is aanwezig. Hij gaat in op een herwaardering van de Nederlandse veiligheids- en defensiebeleid aan de hand van een “Manifest over versterking van de Nederlandse Defensie. Het Nederlandse veiligheids-en defensiebeleid: een herwaaardering is nodig”. Dit is een oproep ondertekend door politici uit meerdere partijen. Het dient als discussiestuk.