Door op 31 januari 2014

Eten bij H’eerlijk

Gisteren was ik met het PvdA-wijkteam Leidschenveen-Ypenburg op pad in Leidschenveen. Dit keer hebben wij gegeten bij restaurant H’eerlijk. Hoewel ik er al vaker geweest ben was het ook nu weer een feestje. Goede verzorging en lekker eten. Het is een bijzonder project.

Het restaurant is namelijk een leerwerkbedrijf voor voortijdig schoolverlaters, gerund door het ID-college en VÓÓR Welzijn. De jongens en meisjes krijgen de mogelijkheid hier een horeca-diploma te halen. De leerlingen volgen een opleiding voor kok of gastheer/gastvrouw. Dat betekent dat ze niet alleen leren in de praktijk, maar ook Nederlandse les, Engelse les, rekenen en maatschappijleer krijgen. Deze combinatie van werken en leren werkt erg goed.

Het is een mooi project, dat jongeren een nieuwe kans geeft. Maar er liggen nog meer mogelijkheden. Nu halen de scholieren bij het afstuderen een mbo 1-diploma, eigenlijk zouden hun docenten ze graag een mbo 2-opleiding aanbieden. Daarmee zouden ze een startkwalificatie hebben, en met betere kansen de arbeidsmarkt op gaan.

Het is leuk om te zien hoe de jongeren het restaurant runnen. Er wordt hard gewerkt en geleerd. Dat merk je als je er eet. Maar net als in een ‘echt’ restaurant gaat er natuurlijk ook wel eens wat mis.

Sommige jongeren zijn heel zichtbaar in de bediening, andere onzichtbaar in de keuken. Wij besloten vanavond de jongeren in de keuken eens in het zonnetje te zetten, met een bos rode rozen! Het is overigens ook een leuk project voor de bewoners van Leidschenveen. Iedereen is namelijk welkom bij H’eerlijk. Er is altijd een aantrekkelijke daghap voor een aantrekkelijke prijs. Ik raad dan ook iedereen aan er eens te gaan eten.

 Voor meer informatie ga naar http://restaurantheerlijk.info