Goed nieuws: Den Haag schrapt zoektermijn voor jongeren in de bijstand

Door Janneke Holman op 3 april 2024

Per 1 april schaft de gemeente Den Haag de zoektermijn voor jongeren in de bijstand af. Tot voorkort moesten jongeren eerst vier weken zelfstandig zoeken naar een opleiding of werk, voor ze een bijstandsuitkering konden krijgen. “Dit is ontzettend goed nieuws. Jongeren die een bijstandsuitkering aanvragen hebben vaak direct hulp nodig omdat er meer aan de hand is, zoals schulden, psychische problemen of dreigende dakloosheid. De oude regels stonden dat in de weg,” zegt fractievoorzitter Janneke Holman, die al langer voor het schrappen van de zoektermijn strijdt.

Utrecht schrapte in 2021 al de regels. Daar kwamen ze tot de conclusie dat eigenlijk alle bij alle jongeren die een bijstandsuitkering aanvragen kwetsbaar zijn. Andere gemeenten volgden. Ook de Nationale Ombudsman zei eerder de zoektermijn onwenselijk is, en dat het jongeren aan de voorkant al afschrikt om überhaupt hulp te zoeken.

“De afgelopen tientallen jaren zijn de regels rond de bijstand, uitkeringen en armoedevoorzieningen steeds beklemmender en ingewikkelder geworden. Het tij is nu echt aan het keren, ook in onze stad,” zegt Janneke. In 2021 en 2022 stelde ze schriftelijke vragen over de kwestie. In 2023 werd het schrappen van de zoektermijn opgenomen in het coalitieakkoord.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman