De Haagse PvdA wil een inclusiever nachtleven in Den Haag; hernieuwde inzet ‘mystery guest’, divers aanbod, sancties en inclusie keurmerk.

5 oktober 2022

De Haagse PvdA wil dat er meer aandacht komt voor diversiteit en inclusie in het nachtleven van Den Haag. Het uitgaansleven van Den Haag kan namelijk pas écht bruisen als iedereen mee kan doen. Raadslid Samir Ahraui van de Haagse PvdA vindt dat de gemeente nadrukkelijker aandacht moet hebben voor het tegengaan van discriminatie en racisme in de eerste plannen van het college voor een nachtvisie. Hij dient daarom een motie in waarbij hij het college vraagt dit probleem samen met de horeca tegen te gaan.

“Er zijn de afgelopen tijd, maar ook de afgelopen jaren, meerdere signalen bij ons binnengekomen van mensen die aan de deur geweigerd worden, terwijl andere bezoekers vrij baan hebben. Iedereen moet zich vrij voelen om het nachtleven in te gaan. Daar horen discriminatie en racisme niet bij”, aldus Ahraui. 

Naast meer aandacht voor het probleem draagt de PvdA ook concrete oplossingen aan om discriminatie te voorkomen en tegen te gaan. Onder andere een hernieuwde inzet van een ‘mystery guest’ die onderzoek doet naar uitsluiting tijdens het uitgaan, een meer divers horeca aanbod dat aansluit bij de diversiteit van Den Haag, sancties voor horeca die herhaaldelijk de fout in gaat en het invoeren van een inclusie keurmerk waar horecagelegenheden aangeven serieus werk te maken van inclusie. Ahraui: “Het is onacceptabel als mensen worden uitgesloten om wat voor reden dan ook. Daarom moet de gemeente samen met de Horeca en maatschappelijke organisaties op zoek gaan naar oplossingen.”

Eerder deze week vroeg Ahraui ook aandacht voor het instellen van een Haagse Coördinator tegen racisme en discriminatie. Volgens Ahraui laten de huidige plannen voor een nachtvisie bij uitstek zien hoe belangrijk een coördinator kan zijn: “De coördinator kan de problemen blijven aankaarten en oplossingen blijven forceren.”