Haagse PvdA wil Ontmoetingscentrum Morgenstond redden uit financiële nood

14 januari 2021

De Haagse PvdA wil dat de gemeente alles op alles zet om Ontmoetingscentrum Morgenstond financieel tegemoet te komen zodat het buurthuis kan blijven voortbestaan. Vandaag luidde het buurthuis op social media de noodklok over acute financiële problemen door de coronacrisis. Door het uitblijven van inkomsten, het verdampen van de reserves door de crisis en het doorbetalen van de vaste lasten, staat het water bij het buurthuis tot de lippen en dreigen ze het in het nieuwe jaar niet te gaan redden.

PvdA raadslid Janneke Holman springt voor het buurthuis in de bres en roept de gemeente op tot steun: “Het mag niet gebeuren dat Ontmoetingscentrum Morgenstond, dat al vijftig jaar bestaat en een begrip is in de wijk, ten onder gaat aan de coronacrisis. Juist dit soort centra zijn ontzettend belangrijk voor Haagse wijken en zorgt voor verbinding tussen bewoners. De ontmoetingen tijdens een bakje koffie, een spelletje klaverjas of een cursus die in dit centrum plaatsvinden, zijn enorm waardevol. De gemeente moet alles doen zodat het buurthuis de coronacrisis kan doorstaan.”

Juist de coronacrisis heeft voor Holman het belang bewezen van buurthuizen zoals Ontmoetingscentrum Morgenstond. “De coronacrisis heeft aangetoond dat solidariteit en verbinding de kurk is waarop Den Haag drijft. Dit soort buurthuizen zijn het toonbeeld van die verbinding. Dat zag je ook tijdens de lockdown, toen Ontmoetingscentrum Morgenstond is doorgegaan met het maken en langsbrengen van maaltijden. We moeten ervoor zorgen dat dit soort organisaties en initiatieven, die van grote waarde zijn voor onze stad en bewoners, tijdens de coronacrisis overeind blijven.” Daarom roept Holman op om uit te zoeken welke buurtcentra nog meer met financiële problemen zitten en de centra die dreigen om te vallen tijdens de crisis, te blijven ondersteunen.

Holman heeft schriftelijke vragen over de situatie bij Ontmoetingscentrum Morgenstond ingediend bij het stadsbestuur.