“Herstel onrecht door falend computersysteem bij uitkeringen.”

3 juni 2021

Hagenaars die gemeentelijke uitkeringen ontvangen zoals het IOAW en het IOAZ krijgen soms niet het geld waarop ze recht hebben. Dit komt door fouten in het computersysteem Socrates dat de vier groten steden gebruiken om uitkeringen te berekenen. Daarom stelt Janneke met Lesley van de SP en Judith van de ChristenUnie/SGP hier vragen over aan het Haagse college.

Financieel in de knel

Wij willen weten hoe vaak en wanneer dit systeem fouten maakt en natuurlijk hoe deze worden opgelost,” zegt Janneke. “Want mensen mogen niet financieel in de knel komen door een falend computersysteem.” Het gaat volgens de Bijstandsbond om de IOAW en IOAZ. Dit zijn uitkeringen voor mensen die op latere leeftijd werkloos worden of nog deels werken als zzp’er. Daardoor hebben zij soms wisselende inkomsten naast de uitkering en daar gaat het fout bij het computersysteem. Ook schijnt Socrates niet goed het vakantiegeld te verrekenen bij mensen met een ziektewet- of bijstandsuitkering.

Den Haag

Amsterdam erkent al dat het computersysteem deze fouten maakt. Volgens een advocaat van de Bijstandsbond spelen deze problemen al twee jaar. Ambtenaren uit de hoofdstad hebben zelfs al een ‘werkinstructie’ waarmee ze de fout handmatig kunnen rechtzetten. “Den Haag zei eerst dat ze de software hadden getoetst en dat deze stabiel en toekomstbestendig is maar dit klopt gewoon niet,” aldus Lesley. Een juridisch adviseur van stichting Durfhuis zei tegen de NOS dat hij een Haagse vrouw bijstond die onterecht 3300 euro moest terugbetalen door fouten in Socrates. “En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg,” zegt Judith.

Praten, praten en terugkoppelen

De gemeente zegt met de Bijstandsbond te willen praten om te weten waar het fout gaat en hoe dit te herstellen is. “Wij willen dat de gemeente hiernaast ook met andere belanghebbende organisaties zoals sociaal raadslieden praat, deze gesprekken aan ons terugkoppelt en weten welke verbeteringen op welke termijn worden doorgevoerd,” aldus Janneke.