Initiatiefvoorstel voor Hotspot Mariahoeve voor sociale, culturele en duurzame initiatieven

2 maart 2022

We dienen een initiatiefvoorstel in voor een Hotspot Mariahoeve waar cultuur, muziek, sociaal ondernemen en ontmoeten, leren en groen bij elkaar komen. “Haagse Hout heeft veel actieve wijkbewoners die sociale, culturele en duurzame wijkinitiatieven opzetten. Hoewel er intensief met elkaar samen wordt gewerkt, mist er één fysieke plek dat zichtbaar is voor wijk. ” aldus Chantal Linnemann, kandidaatraadslid #11. Daarom heeft zij het voorstel geschreven voor een Hotspot in Mariahoeve die deze initiatieven en meer bewoners bij elkaar brengt en de zichtbaarheid in de wijk vergroot.

Kantelwijk

“Mariahoeve staat al jaren bekend als kantelwijk,” aldus Chantal. Zij kan het weten, want ze woont er zelf. “Er is een gebrek aan permanente, betaalbare ateliers, podiumruimte, ontmoetingsruimte en mede daarom aan contact onderling,” zegt Chantal. Zij heeft goed contact met wijkinitiatieven zoals KunstPost, Podium Noord en Lichtpuntjes van Mariahoeve. “Maar ze hebben geen zekerheid van een vaste fysieke ruimte. Ze moeten door nieuwe bouwprojecten steeds verhuizen of zijn daar bang voor. Zo zijn ze veel bezig met overleven terwijl ze hun energie beter in de wijk kunnen stoppen.” Daarom pleit Chantal voor een vast fysiek centrum waar de bestaande initiatieven bij elkaar komen en plek is voor nieuwe initiatieven.

Van kunst tot ontmoeten en ondernemen

Het initiatiefvoorstel roept de gemeente op om een locatie te vinden – een nieuw of een leegstaand pand – en deze in samenspraak met wijkbewoners en -initiatieven in te richten. “Zodat KunstPost daar een atelierruimte kan hebben en kunst kan tonen, Podium NOORD voorstellingen kan opvoeren en Lichtpuntjes van Mariahoeve haar sociaal verbindende activiteiten kan uitvoeren zoals een wijkrestaurant, weggeefwinkel en familiecentrum,” aldus Chantal. “En De Tuinen van Mariahoeve naast het pand een vlindertuin of moestuin kunnen starten. Zij informeren en enthousiasmeren nu al succesvol wijkbewoners voor de natuur en duurzaamheid.”

Het liefst ziet ze in of naast het pand ook een wisselwinkel waar iedereen uit Haagse Hout met een droom kan uitproberen of ondernemen echt voor hen is weggelegd en een studio waar jongeren mediaproducties kunnen maken. Als laatst mag een bibliotheek met studieplekken en huiswerkbegeleiding ook niet ontbreken. “Zodat heel Haagse Hout, van jong tot oud en van zelfredzaam tot hulpbehoevend, hier terecht kan. Deze Hotspot moet de sociale cohesie, lokale economie en de energietransitie in deze naoorlogse wederopbouwwijk weer in een stroomversnelling brengen.”