Meer actie voor Duindorp

2 september 2020

Na uitvoerig onderzoek is het rapport ‘In dialoog met Duindorp’ verschenen. Een uitgebreid en goed onderzoek, waarin alle vragen die de gemeenteraad had, zijn aangeraakt. En het onderzoek is klip en klaar: ja, er is racisme en discriminatie op Duindorp, nogmaals bevestigd door allerlei bewoners en professionals in het onderzoek. En inderdaad, daar maken niet alle Duindorpers zich schuldig aan. Het is een kleine groep die het verpest. Maar dat betekent niet dat we er daarom maar niks mee moeten. In de stad van vrede en recht, mag geen enkele ruimte gelaten worden voor racisme en discriminatie.

Opvallend genoeg is het hele gedeelte van het onderzoek over racisme en discriminatie maar matig vertaald in het actieplan. De aanpak van racisme en discriminatie wordt niet eens genoemd als speerpunt en het college maakt er niet meer dan een korte alinea aan vuil. In het actieplan wordt alleen gerept over een stadsbrede aanpak van het college tegen racisme (waar we overigens nog steeds op wachten) waarin Duindorp meegenomen zal worden. Dat is echt heel teleurstellend en kwalijk, want het is hartstikke duidelijk dat het voor stadsgenoten van kleur niet fijn wonen is in Duindorp. Wat gaat er voor hen worden gedaan? Wanneer komt het college nu eindelijk met de stadsbrede aanpak racisme en waarom is er niet gekozen voor een specifieke aanpak voor Duindorp? Die vragen moeten beantwoord worden.

Verder is het onduidelijk waarom het nou nog steeds niet gelukt is om een jeugdhonk te realiseren in Duindorp. Het is belangrijk dat de jongeren in Duindorp ook een plek hebben waar zij terecht kunnen en waar zij ook met jongerenwerkers in contact kunnen komen. Er is in de beantwoording van de schriftelijke vragen hierover gezegd dat Duindorpse jongeren zelf met een plan zijn gekomen. Dat is echt heel tof, maar er wordt ook gezegd dat zij het niet aandurfden om het plan aan de gemeente te presenteren, dat er geen geschikte locaties zijn in Duindorp en dat daarmee het verhaal klaar is. Dat is vreemd. Jongeren komen zelf met een plan, wat fantastisch is, vervolgens vinden ze het toch wat eng om daarover met de wethouder in gesprek te gaan. Het is dan de taak van het stadsbestuur om er zelf op af te gaan. Het is moeilijk om voor te stellen dat het college in héél Duindorp geen honderd vierkante meter heeft kunnen vinden voor een jeugdhonk.

Het vorige college heeft bezuinigingen ingezet bij Welzijn Scheveningen, het huidige college heeft deze bezuinigingen weer terug gedraaid. Er moet gegarandeerd worden dat er genoeg financiële middelen zijn voor Welzijn Scheveningen en dat de gezinnen met multiproblematiek, waarover is gesproken in het onderzoek, geholpen kunnen worden om hun problemen aan te pakken en hun situatie te verbeteren.

Het is goed dat we nu in de raad niet alleen reactief over de problemen in Duindorp praten, maar we verwachent meer concrete inzet en actie van het college.