Raadslid Bülent wil meer meldingen van discriminatie stimuleren en meer voorlichting over discriminatie. Dit omdat blijkt dat een derde van de schoonmakers op het werk gediscrimineerd wordt. Dit stelt een rapport van de werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland en vakbond FNV.
“Ik vind de resultaten uit het rapport schokkend. Ik wist dat discriminatie plaatsvond maar in deze mate, op achtergrond en klasse… daar schrok ik van,” aldus Bülent. Daarom stelde hij schriftelijke vragen gericht op Den Haag Meldt, het bureau van Den Haag waar discriminatie gemeld kan worden en dat voorlichtingen geeft over discriminatie.
Melden
“Uit het rapport blijkt dat schoonmakers en hun leidinggevenden vaak niet weten wat discriminatie is en of/hoe het gemeld moet/kan worden. Leidinggevenden in het onderzoek herkenden in maar 20% van de gevallen leeftijdsdiscriminatie. Schoonmakers spreken soms geen Nederlands en dan wordt melden lastig.” Aydin vraagt daarom of de gemeente de campagne van Den Haag Meldt opnieuw kan lanceren in verschillende talen, bijvoorbeeld Turks, Berbers en Marokkaans.
Voorlichten
Ook wil Bülent dat de gemeente Den Haag Meldt actiever inzet. “Leidinggevenden zeggen dat zij trainingen en informatie willen over cultuurverschillen, waarop te letten en wat te doen bij discriminatie.” Aydin ziet Den Haag Meldt graag zo snel mogelijk voorlichting geven bij zowel publieke als private organisaties in de stad.
Gemeente Den Haag
“En een betere wereld begint altijd bij jezelf. Dus we moeten ook intern kijken,” aldus Aydin. Hij wil graag voorlichting van Den Haag Meldt bij de gemeente en ook weten in hoeverre medewerkers vertrouwenspersonen van de gemeente kennen en gebruiken. “Want uit het rapport blijkt dat dit vaak niet het geval is. En dat is wel nodig voor een vertrouwenspersoon om zijn/haar werk te doen en zo discriminatie te stoppen.”