Mikal Blogt: Een week over de harde centen

14 februari 2020

Afgelopen week ging het op het stadhuis over ‘harde centen’: de begroting. Waar willen we als stad in investeren, waar moeten we minder aan uitgeven en hoe wordt het geld dan ingezet? Van de gemeentelijke inzet op graffitibestrijding tot jeugdzorg, alles komt voorbij. Wil je het van dichtbij meemaken? Kom dan vooral kijken bij de vergadering van de gemeenteraad op 20 februari! 

Ook daklozen een veilig onderkomen tijdens een storm

Afgelopen weekend ging het hard tekeer in Nederland: aan de keiharde wind, kou en regen leek geen einde te komen. Lekker binnen zitten is dan heerlijk, maar wat als je geen dak boven je hoofd hebt? Janneke maakte zich daarom hard om juist ook tijdens stormachtig weer en niet alleen bij kou gratis daklozenopvang op te stellen. Lees hier meer.  

Doorstroompremie voor verhuizende ouderen

De woningmarkt is zit vast en daarom is het extra belangrijk dat schaarse eengezinswoningen terecht kunnen komen bij gezinnen met meerdere kinderen. Maar juist mensen die zelf geen thuiswonende kinderen meer hebben, kunnen soms niet weg uit hun veel te grote woning. Daarom heeft Martijn de doorstroompremie geïntroduceerd: als je als alleenstaande bereid bent te verhuizen naar een kleinere passende woning, krijg je een premie en bemiddeling van de gemeente. Hopelijk ontstaat er zo wat ruimte op de woningmarkt! Lees hier meer. 

Zorgen over aangepast vervoer 

Ieder kind moet toegang hebben tot onderwijs en daarmee ook goede mogelijkheden hebben om op school te kunnen komen. Ook als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of om een andere reden aangepast vervoer nodig hebt om op school te komen. Die voorzieningen zijn er, maar door de vele regels gaat de aanvraag vaak niet helemaal goed, schreef de jeugdombudsman hierover. Kwetsbare kinderen mogen natuurlijk niet de dupe worden van administratieve rompslomp en daarom heb ik het college gevraagd hoe zij de aanbevelingen van de ombudsman gaat uitvoeren.

Staatloos, maar niet rechteloos

In Den Haag zijn er helaas staatlozen die bij de gemeente ten onrechte staan geregistreerd als ‘nationaliteit onbekend’. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld niet reizen en trouwen. Een kwalijke zaak, want ze zijn misschien staatloos, maar zeker niet rechteloos. Daarom bood ik samen met NIDA, ChristenUnie/SGP en GroenLinks een initiatiefvoorstel aan wethouder Bruines aan waarin we de gemeente oproepen om deze groep tegemoet te komen en te helpen. Lees hier meer!

En als laatste nog een kleine reminder: het is vandaag Valentijnsdag, dus vergeet niet om je geliefde en dierbaren een mooie rode roos te geven! Een liefdevol weekend toegewenst. 

Mikal