Mikal Blogt: Grote schrik om woningbrand en gevolgen in Schilderswijk

21 mei 2021

Deze week kwam de raad voor het eerst weer fysiek bijeen. Nu eens niet digitaal met elkaar in discussie over de woningvoorraad en welzijn van inwoners van onze stad.

Dieptriest
De stad werd donderdagnacht opgeschrokken met een flinke woningenbrand in de Schilderswijk. Het kan niemand ontgaan zijn. Naarmate de berichtgeving volgde, kwamen er ook misstanden aan het licht. Er blijkt sprake van overbevolking in de woningen en de bouwkundige staat van de panden is slecht. Ik heb een spoeddebat aangevraagd voor woensdag 27 mei. Lees het hele bericht van onze website hierover: Spoeddebat over onderliggende redenen van brand op Wouwermanstraat – PvdA Den Haag

Slachtoffers brand woonden onder schrikbarende omstandigheden: ‘Matrassen zelfs in het tuinhuisje’ – Omroep West

Landelijke media berichtten ook over de woningbrand. Lees ook mijn reactie bij NOS:
Ruim 85.000 euro voor moskee en spoeddebat na brand in Den Haag | NOS

In het mediaoverzicht en de blog van Martijn lees je zijn reactie op de woningenbrand in het AD.

Wonen
In de stad wordt naarstig gezocht naar ruimte om te bouwen of nieuwe woningen te creëren. Een lastige opgave. Daarom zit de fractie er scherp bovenop bij verschillende woonprojecten dat de woonagenda, waarin onder andere de norm van 30% sociale woningbouw is vastgesteld, bij elk woonproject van toepassing zou moeten zijn. Voor het woonproject aan de Zeesluisweg 44 t/m 76 diende ik daarom een motie in zodat de woonagenda ook hier wordt toegepast. De motie heeft de meerderheid gehaald.

Openbare toiletten
De gemeente wil graag meer openbare toiletten in de stad. Sinds september 2020 is Den Haag aangesloten bij de HogeNood app, een mooie tool die inzichtelijk maakt waar openbare of openbaar toegankelijke toiletten te vinden zijn. Maar er is volgens Janneke ook nog een wereld te winnen in de huidige openbare en openbaar toegankelijke toiletten vindbaar maken. Daarom diende ze een motie hiertoe in.
Deze motie kreeg een meerderheid in de raad.

Snuffelplekken
Nu de samenleving weer meer ‘open’ gaat, vinden we dat we zoveel mogelijk moeten doen om ervoor te zorgen dat ouderen elkaar (weer) kunnen ontmoeten. Er is behoefte aan zogenaamde ‘snuffelplekken’ in wijken: plekken waar je gewoon even kunt zijn zonder dat er iets van je verwacht wordt of meedoet doen aan een activiteit, bijvoorbeeld een koffiehoek in een winkel. Janneke diende een motie in om meer laagdrempelige ontmoetingsplekken voor ouderen te creëren, zo genaamd ‘snuffelplekken’. De motie haalde helaas geen meerderheid.
“Geef ouderen na corona meer ontmoetingsplekken” – PvdA Den Haag

Jongeren
Er worden gelukkig steeds meer mensen in Den Haag gevaccineerd en we kunnen kijken naar de tijd na corona. Zeker met de jongeren moeten we een oog op de toekomst houden. Bülent: “We moeten nu proactief zijn: praten met jongeren over hun problemen en wensen. Daarom moeten we als gemeente afspraken maken met onderwijsinstellingen en werkgevers. Zo zorgen we dat jongeren hun school afmaken en een baan of stage krijgen.”
Den Haag – Stadskrant 5 van 2021: toegankelijke stad, schone natuur en eten uit de stad

Ten slotte…vanmiddag ben ik zelf gaan kijken bij de uitgebrande woningen. Het is onvoorstelbaar wat daar is gebeurd en hoeveel impact dit heeft op mensen. Maar we zien gelukkig ook de veerkracht en betrokkenheid van bewoners in de Schilderswijk. Er is een enorme inzamelingsactie op gang gekomen om gedupeerden te helpen. Misschien wil je zelf ook iets bijdragen. Onder mijn blog vind je de details van de inzamelingsactie.

Lieve mensen, heb een fijn weekend!

Groet,

Mikal