Mikal Blogt: Na onrustige zomer voluit weer van start

4 september 2020

Na een roerige zomervakantie, waarin we moesten terugkomen van reces, zijn we afgelopen maandag weer begonnen met het nieuwe politieke seizoen. Afgelopen zomer was het in Den Haag onrustig: op Scheveningen en in de Schilderswijk waren meerdere incidenten met voornamelijk jongeren. Er was een fatale steekpartij op de pier en in de Schilderswijk waren er opstootjes en rellen tussen jongeren en de politie. Voor de gemeenteraad reden genoeg om terug te keren van vakantie en te debatteren over de situatie in de stad tijdens een spoeddebat. 

Een onrustige zomer in de stad
Allereerst over Scheveningen. Wat daar afgelopen zomer gebeurd is, is verschrikkelijk, met name voor de nabestaanden van de jongen die bij de steekpartij om het leven kwam. En er was op Scheveningen niet alleen sprake van geweld, maar ook van ontzettend veel overlast. Mensen die hun rotzooi op straat gooien, verkeersopstoppingen en zelfs verhalen van toeristen die hun behoefte doen in tuintjes van bewoners. Deze overlast door de extreme drukte, moeten we in de toekomst zien te voorkomen. Daarom heb ik er in de raad voor gepleit om toeristen beter te spreiden over de 11 kilometer kust die onze stad rijk is. Dit kunnen we doen door de drukte beter te reguleren en door de marketing voor Scheveningen niet alleen te richten op het gebied rondom de Pier en het Kurhaus, maar bijvoorbeeld ook Kijkduin en het Zuiderstand. 

Daarnaast zijn we ook van zomervakantie terug gekomen om te debatteren over de Schilderswijk en de gebeurtenissen daar. Wat begon met kattenkwaad en het opendraaien van brandkranen voor een beetje verkoeling, mondde uit in opstootjes en rellen tegen de politie. En laat ik duidelijk zijn: als PvdA keuren we dit zeer af. Maar ik zie ook de keerzijde: jongeren in de Schilderswijk voelen zich opgejaagd en niet welkom in hun eigen wijk. Er is in de wijk niet veel te doen voor iedereen die te oud is om in een speeltuin te spelen en ze hangen daarom rond op straat. Ze worden dan weggestuurd, vaak aangehouden, soms terecht – vaker niet terecht. Dit leidt tot frustratie, verveling en asociaal gedrag. Daarom heb ik er in de raad voor gepleit om met een plan te komen voor de Schilderswijk: meer voorzieningen, meer groen en meer banen voor jongeren. Want we kunnen een wijk niet alleen wegzetten als er rellen zijn, het is ook onze verantwoordelijkheid als PvdA om onze schouders eronder te zetten en te kijken hoe het beter kan. 

Corona: meer verantwoordelijkheid voor de regio
Na weken van afwezigheid was het afgelopen zomer toch weer tijd voor een persconferentie over het coronavirus in Nederland. Omdat het coronavirus de afgelopen maanden toch weer om zich heen greep in Nederland, werden een aantal maatregelen aangescherpt of opnieuw onder de aandacht gebracht. Ook werd het coronabeleid als het ware gedecentraliseerd: er wordt nu ook op regionaal niveau gekeken naar specifieke maatregelen. Dat betekent dat we als gemeenteraad ook een grotere rol krijgen in het geheel. Ik heb daarom afgelopen woensdag een debat met de burgemeester aangevraagd om het te hebben over de nieuwe noodverordeningen, maatregelen en beslissingen die ons te wachten staan. Het is belangrijk dat we als Den Haag op tijd de juiste maatregelen treffen en dat we daar als gemeenteraad bij betrokken worden. 

Arbeidsmigranten in Den Haag: waar kunnen zij wonen?
Arbeidsmigranten zijn van groot belang voor de lokale economie, maar zeker de huisvesting ervan kan ook misstanden met zich meebrengen. Daarom is het goed dat de gemeenteraad afgelopen week weer over de huisvesting van arbeidsmigranten gesproken heeft, naar aanleiding van een brief van Martijn over de huisvesting van deze grote groep in de stad. De inzet van de PvdA is helder: er mag veel meer verantwoordelijkheid gelegd worden bij werkgevers en uitzendbureaus die de mensen hier naartoe halen om te werken, ook in financiële zin. Is het bijvoorbeeld mogelijk om werkgevers geld te laten storten in een fonds, zodat de gemeente met dat geld voorzieningen kan treffen voor deze groep? De brief van de wethouder was een eerste aanzet voor een blijvende aanpak, en ik heb hem gevraagd om bijvoorbeeld ook dit idee mee te nemen. Als PvdA vinden we het belangrijk dat mensen die hier naartoe gehaald worden om (niet altijd dankbaar) werk te doen niet aan hun lot overgelaten worden voor huisvesting en voorzieningen. Ik kijk dan ook uit naar de definitieve aanpak van Martijn! Lees hier meer over mijn inbreng tijdens het debat.

Duindorp: racisme aanpakken, meer betaalbare woningen en een jeugdhonk voor jongeren
Na een reeks incidenten in Duindorp is er op verzoek van de gemeenteraad door de Haagse Hogeschool een onderzoek gedaan over de sociale en maatschappelijke status van de wijk. Een erg goed onderzoek, waarna de vorige burgemeester Remkes een actieplan voor Duindorp heeft gemaakt. Dit hebben we afgelopen woensdag in de gemeenteraad besproken, maar als PvdA zijn we nog niet helemaal tevreden. Allereerst is in het onderzoek duidelijk naar voren gekomen dat er in Duindorp daadwerkelijk sprake is van racisme en discriminatie richting mensen met een migratieachtergrond. Dit is in het actieplan naar onze mening te weinig terug gekomen. Daarnaast blijkt dat het gebrek aan betaalbare woningen in de wijk een groot pijnpunt is, en terecht. We hebben het afgelopen week bijvoorbeeld ook gehad over de Zeezwaluwstraat, waar betaalbare woningen komen. Hier bleek echter een inkomenseis aan vast te zitten, maar gelukkig gaat de wethouder met de verhuurder in gesprek om te kijken of deze geschrapt kan worden. En dat lijkt mij de enige juist weg: genoeg betaalbare woningen voor alle Duindorpers, of je nou als jongere het huis uit wilt of als oudere een aangepaste woning nodig hebt. Als laatste heeft de vorige coalitie een bezuiniging ingezet bij Welzijn Scheveningen. Gelukkig hebben we dit met de nieuwe coalitie terug kunnen draaien, maar is er bijvoorbeeld voor de jongeren op Duindorp nog steeds geen zicht op bijvoorbeeld een jeugdhonk. Ik ben wel erg blij dat door het college toegezegd is dat het jeugdwerk daar uitgebreid wordt. Er zijn goede eerste stappen gezet, maar er kan nog een hoop beter in Duindorp. We blijven de aanpak in Duindorp dan ook nauwlettend in de gaten houden. Lees hier meer over mijn inbreng tijdens het debat. 

De eerste week na de zomervakantie zijn we weer vliegend van start gegaan en ook volgende week belooft een drukke week te worden. Maar nu eerst: weekend! De voorspelde nazomer lijkt er niet meer te komen, jammer natuurlijk. Maar gelukkig is het ook zonder zon heerlijk toeven in onze stad en kunnen we er weer meer op uit dan een paar maanden geleden. Hou wel afstand en blijf gezond! 

Fijn weekend, 

Mikal