Door op 13 september 2013

Pleidooi voor proef legale particuliere cannabiskweek

De gemeente Utrecht heeft bij het Ministerie van Volksgezondheid ontheffing aangevraagd om een experiment te starten waarbij volwassenen in een gesloten clubmodel recreatief cannabis kunnen telen en gebruiken. PvdA, GroenLinks, D66, HSP en PvdD vinden dat dit idee navolging verdient in Den Haag.

Doel van het experiment is om onnodige gezondheidsschade door onverantwoord cannabisgebruik tegen te gaan. Het gaat om een kleinschalig initiatief, waarin de leden op een controleerbare manier zelfgeteelde cannabis gebruiken. Inmiddels is de stichting Social Cannabis Club Domstad (SCCD) opgericht. Als eerste stap dienen zij nu een aanvraag in ter verkrijging van een ontheffing van de verboden opgenomen in de Opiumwet. De gemeente Utrecht wil gaan toezien op de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving van de locatie.

Een mooi initiatief vinden PvdA, GroenLinks, D66, HSP en PvdD, waar Den Haag een voorbeeld aan kan nemen: “Zo haal je cannabis uit de sfeer van het strafrecht en dat is precies wat de bedoelding is van het Nederlandse softdrugsbeleid”, aldus de woordvoerders van de fracties. Eerder pleitten deze Haagse fracties al voor de ‘legale achterdeur’.

Zie hier de schriftelijke vragen>>