“Verspreid Coffeeshops door alle wijken in Den Haag”

8 september 2021

De PvdA wil korte metten maken met de coffeeshop-clusters. Daarom wil het coffeeshops uit de clusters verhuizen en verspreiden over alle 44 Haagse wijken.

“Één coffeeshop zorgt vaak niet voor problemen,” vindt fractievertegenwoordiger Andrea Bartman. Het zijn juist de overconcentraties zoals die op de Weimarstraat/Noorderbeekdwarsstraat waar zij zich zorgen over maakt. Daar bevinden zich nu drie coffeeshops binnen vijftig meter van elkaar. Deze clusters van coffeeshops kunnen zorgen voor criminaliteit en ondermijning in de wijken. “Dat willen we de buurtbewoners niet aandoen. Dus minstens twee coffeeshops daar moeten weg. Alleen als die verdwijnen, blijven er te weinig coffeeshops over. Dat zorgt voor te veel bezoek en overlast bij die wie overblijven,” zegt Andrea. In totaal heeft Den Haag 36 coffeeshops en daar mogen geen nieuwe meer bijkomen.

Bijna elke wijk een coffeeshop

Daarom pleit Andrea ervoor om de coffeeshops rond de Weimarstraat te verhuizen naar andere wijken van de stad. “Met 44 wijken moet dat prima gespreid kunnen. Het zou toch mooi zijn als bijna elke wijk één coffeeshop heeft? We kunnen beginnen de eerste te verhuizen naar de Haagweg in Nieuw Waldeck. Daar zorgt één coffeeshop voor minder overlast dan drie rond de Weimarstraat.”

Eerst waarschuwen

Bovendien vindt Andrea het ‘one strik-out’-beleid van de gemeente Den Haag te streng. “In andere grote steden krijg je eerst een waarschuwing als je aan jongeren verkoopt. In Den Haag moet je meteen de deuren sluiten. Ik vind dat te hard voor de ondernemer die in de drukte vaak niet goed een identiteitsbewijs kan controleren.” Daarom pleit ze ervoor om in Den Haag hetzelfde beleid te voeren als in andere steden. “Dan stel je softdrugs ook meer gelijk bij alcohol, waar verkopers aan minderjarigen ook eerst waarschuwingen krijgen.”