Welkomstwoord voor Johan Remkes

11 oktober 2019

Voorzitter, toen ik drie weken geleden op weg naar een Gronings feestje door de prachtige provincie reed, was er geen begin van een vermoeden dat Den Haag zou worden opgeschrikt door een corruptieschandaal, een vallend stadsbestuur en een opstappende burgemeester in een week tijd. Ik genoot van Groningen. De invallende herfst, het prachtige uitzicht over de Karel Koenraadpolder, waar we overnachtten, de nuchterheid van de Groningers. 

Dat we die nuchterheid en rust zo hard nodig zouden hebben in Den Haag, dat had niemand verwacht.

Voorzitter, de PvdA is ontzettend blij dat de heer Remkes bereid is orde op zaken te stellen in de Hofstad, waar u al eerder 14 jaar te gast was. Ten aanzien van de integriteit, ten aanzien van de cultuur, omgangsnormen in onze Haagse raad en op het gebied van veiligheid. In het eerste gesprek dat we met u hadden werd al glashelder waar u voor staat.

Den Haag verdient rust. Omdat alles wat we de afgelopen weken hebben meegemaakt afleidt van waar het ons allemaal om te doen moet zijn. Onze mensen in onze mooie stad.

Scheveningen, Duindorp en de rest van de stad verdienen een rustig en feestelijke jaarwisseling. De integriteit van ons als volksvertegenwoordigers, van de bestuurders in het stadsbestuur en van onze ambtelijke organisatie moeten op orde zijn. Mensen moeten kunnen vertrouwen op eerlijk bestuur.

Voorzitter, de heer Remkes was ook helder over zijn uitgangspunt van inclusiviteit. Iedereen moet zich Haags kunnen voelen en we moeten samen stad maken. 

U gaat – ook al bent u maar een paar maanden in de Hofstad – ontzettend veel mooie mensen ontmoeten. U gaat de kracht van diversiteit ervaren van ongelooflijk veel fantastische Hagenaars. U gaat betrokkenheid zien en voelen. Maar u zult ook zo nu en dan uw gezag moeten laten gelden en er op kunnen rekenen dat dat gezag wordt geaccepteerd.

Wij zijn er van overtuigd dat uw inzet gaat bij dragen aan rust en vertrouwen. 

De Partij van de Arbeid wenst u heel veel succes bij uw taak. Den Haag is een wereldstad. Ook een stad die de vrede en het recht, beide keihard moet bevechten. Elke dag weer. Wij wensen u daar heel veel wijsheid en heel veel plezier bij.