Zorgen om privacy, welzijn en hulp bij werk voor bewoners SoZa

27 september 2021

We ontvangen verontrustende geluiden over het gedrag van de verhuurder van SoZa richting bewoners. Zo zou de verhuurder hen verbieden om de lift en parkeerplekken te gebruiken en regelmatig zonder aankondiging de woonruimtes van de bewoners controleren. Fractievoorzitter Mikal Tseggai stelt daarom schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

“Dit is natuurlijk verschrikkelijk. Iedereen heeft recht op privacy.” Ook zouden de statushouders geen contact hebben met de bedrijven en geen begeleiding krijgen naar werk en een plek in de stad. Terwijl dit wel beloofd en gepretendeerd wordt naar buiten toe. “En dit is juist waarvoor SoZa is opgericht: om statushouders niet apart op te vangen, maar samen met Hagenaars en Hagenezen om ze zo warm in de samenleving op te vangen. Zo kunnen ze al een netwerk opbouwen en Nederlands leren. Door contact met bedrijven zouden ze sneller aan stage of (vrijwilligers)werk komen. Nu blijken deze beloftes een wassen hoofd.”

Beterschap beloven

Mikal wil weten wat het college hieraan kan doen. Daarom stuurt ze aan op een gesprek met de vastgoedbeheerder en het aanspreekpunt voor de bewoners. “Ik wil dat zij beterschap beloven en dat wij controleren of ze dit echt gaan geven. Want het is belangrijk voor onze stad – de Internationale stad van Vrede en Recht nog wel – om iedereen op te nemen in onze samenleving. Om iedereen Nederlands te laten praten en te laten werken. Zo kunnen we de verschillen en polarisatie die er nu zijn, tegengaan.”