Mikal blogt: van informatie over abortus tot inclusieve advocaten

12 november 2021

Het ziet er met een groeiend aantal coronabesmettingen naar uit dat dit de laatste week was waarin we nog veel konden genieten van samenzijn met veel mensen. Dat deden we dan ook volop: we sloten vorige week af met een mooie bijeenkomst met alle kandidaatraadsleden voor de volgende verkiezingen. Ik ben trots op de diversiteit aan mooie mensen die de PvdA Den Haag volgend jaar vertegenwoordigen.

BuurtBabbel Transvaal

Terwijl Janneke met de Jonge Socialisten protesteerde voor een beter klimaat, ging ik met vele kandidaatraadsleden door naar een prachtige BuurtBabbel in Transvaal. Daarin spraken we met vele actieve bewoners. Een van hen wilde geen “zeurverhaal” ophangen over de wijk. “In Transvaal gebeurt heel veel om trots op te zijn. Zo gaf een moskee in de wijk zich op als locatie om te prikken tegen corona.”  Fractievertegenwoordiger Samir sprak met de Haagse Beppies, die koken voor ouderen en zich inzetten voor een veilig Kaapseplein. Luister in deze podcast wat ze daarover te zeggen hebben.

Ingrijpen in anti-abortuslessen op school

Janneke spande zich dit weekend samen met andere raadsleden van D66, GroenLinks en VVD in om de gemeente schriftelijke vragen te stellen over anti-abortuslessen. Uit onderzoek van NOS Stories bleek namelijk dat middelbare scholen – bedoeld of onbedoeld – anti-abortusorganisaties gastlessen laten geven met misleidende en onjuiste informatie over abortus. De partijen roepen de gemeente op om Haagse jongeren feitelijk juiste informatie te geven. “Want het kiezen voor abortus is een recht. Jongeren moeten erop kunnen rekenen dat ze daarover goede voorlichting krijgen.” De schriftelijke vragen vind je hier.

Inclusieve advocaat

Toen zag ik het nieuws dat vertelde dat het advocatenkantoor Pels Rijcken, waar de gemeente Den Haag mee werkt, na een onveilige werkcultuur met discriminatie te hebben. Dit nadat ze na fraude al nieuwe maatregelen hadden ingesteld om een cultuur te creëren waarin medewerkers elkaar aan zouden kunnen spreken. Dat is blijkbaar niet gelukt. Daarom zal ik in het debat volgende week oproepen om de samenwerking stop te zetten en een advocaat te zoeken die zich niet schuldig maakt aan discriminatie en inclusieve denkbeelden heeft.

Islamitische begraafplaats

In het laatste debat van deze week kwam onze fractievertegenwoordiger op voor een eeuwige rustplaats voor moslims in Den Haag. “In deze stad moet iedereen zich thuisvoelen. En als we het over thuis hebben, hebben we het niet alleen over je adres, maar ook over de plek waar je de laatste rustplaats kunt vinden en waar je vrienden en familie je kunnen bezoeken op de plek die je lief is. Toch kunnen wij duizenden mensen in Den Haag deze plek nog niet bieden. Dat steekt mij. Ik ben in Den Haag geboren maar als ik morgen kom te overlijden, is dit niet de stad waar ik mijn rust kan vinden. Dat steekt mij. En ik vraag me af of alles op alles wordt gezet om die begraafplaats voor elkaar te krijgen. Want er zijn nu nog steeds geen grondstukken op het oog, nog geen lobby richting andere gemeente maar vooral een vingertje naar onze raad om zelf te gaan lobbyen.” Daarom vraagt hij de wethouder hier snel werk van te maken.

Dat was onze week. Ondanks de coronamaatregelen die eraan zien te komen, blijven wij ons inzetten voor een betere stad. Wij wensen iedereen die gebukt gaat onder ziektes of maatregelen door corona, veel sterkte de komende tijd.

Groet, Mikal.