Door op 23 augustus 2013

Den Haag krijgt vernieuwende starterslening

Na vragen van de PvdA afgelopen oktober maakte de gemeente Den Haag vandaag de invoering van de startersonderhoudslening bekend. PvdA-woordvoerder Jos de Jong: “Deze Haagse starterslening biedt starters een kans om hun eerste stap te zetten op de woningmarkt. Dit kan een belangrijke impuls geven aan de hele Haagse woningmarkt. Het bijzondere aan de Haagse starterslening is dat 80% van het geld geïnvesteerd wordt in het opknappen van bestaande woningen”.

In het najaar zullen de eerste startersleningen in Den Haag worden aangeboden. Met het verstrekken van startersleningen neemt Den Haag belemmeringen weg die starters ervaren bij het financieren van de woning die zij willen kopen. Zo wordt gestimuleerd dat meer starters woningen gaan kopen en dat er meer transacties op de koopwoningmarkt zullen plaatsvinden in Den Haag.

De PvdA is verheugd dat een groot deel van de lening bedoeld is voor onderhoud aan de woning. De nieuwe Haagse startersleningen stimuleren zo niet alleen starters, maar juist investeren in de nieuwe eigen woning. Zo wordt gezorgd dat het kwaliteitsniveau van goedkope koopwoningen in Den Haag toeneemt. Ook leidt het tot meer werkgelegenheid voor aannemers, installateurs en is het een impuls voor de lokale economie.

PvdA-wethouder Norder ziet twee grote voordelen in het aanjagen van de startersmarkt op deze manier. In de eerste plaats leidt de verkoop van een starterswoning doorgaans tot drie daarop volgende woningverkopen. “Daarnaast helpen de verkopen met starterslening tot het kwalitatief verbeteren van de goedkopere woningvoorraad, doordat achterstallig onderhoud wordt weggewerkt. Dit is niet alleen goed voor de betreffende woning maar zeker ook voor de buurt.”