Gemeente moet ingrijpen bij anti-abortus gastlessen op scholen

Door Janneke Holman op 10 november 2021

Steeds meer anti-abortus organisaties geven gastlessen op middelbare scholen waarin misleidende en onjuiste informatie wordt verteld over abortus. Daarom willen raadsleden van de PvdA, GroenLinks, VVD en D66 dat de gemeente ervoor zorgt dat Haagse jongeren feitelijk juiste informatie krijgen. “Want het kiezen voor abortus is een recht. Jongeren moeten erop kunnen rekenen dat ze daarover goede voorlichting krijgen.”

NOS Stories deed onderzoek naar de anti-abortus gastlessen op scholen. “Niet alleen krijgen jongeren schokkende beelden te zien van verwijderde foetussen, ze krijgen ook misleidende informatie, bijvoorbeeld over de grootte en levensvatbaarheid van embryo’s,” zegt ons raadslid Janneke Janneke. “Het is onacceptabel als dit ook in onze stad gebeurt.”

In gesprek met scholen

Daarom willen de partijen dat de gemeente in gesprek gaat met scholen en deze waarschuwt voor de gastlessen. “Uit eigen ervaring weet ik dat scholen niet altijd weten wat ze in huis halen omdat anti-abortusorganisaties zich als ‘neutraal’ voordoen om zo bij scholen binnen te komen,” zegt Marije Mostert (D66). “We moeten eerst zorgen dat scholen weten waar ze mee in zee gaan.” Volgens Erlijn Wenink (GroenLinks) zijn er ook scholen die bewust kiezen voor deze gastlessen. “Ik wil weten of dat ook op Haagse scholen gebeurt, want dat is simpelweg onaanvaardbaar.”

Landelijke lobby

Gynaecologen, abortusartsen en landelijke organisaties roepen ook op tot strengere regelgeving voor gastlessen over abortus. “Wij willen dat de gemeente er bij het Ministerie van Onderwijs op aandringt om dit snel te doen,” aldus Wenink.

Toenemend anti-abortusgeluid

“Eerder trokken we met deze partijen ook al aan de bel over intimiderende anti-abortusdemonstranten bij de abortuskliniek in Den Haag,” aldus Judith Oudshoorn (VVD). Ze maakt zich zorgen om het toenemende anti-abortus geluid. “Het is bizar dat we anno 2021 nog moeten strijden voor het recht op keuzevrijheid en zelfbeschikking van vrouwen. Wij blijven strijden voor dat recht.”

De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college. De vragen vind je hier.

(Foto: Janneke Holman en Lilianne Ploumen bij de tegendemonstratie tegen een anti-abortusdemonstratie in november 2020)

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman