Janneke in de bres voor bankjes in de stad

1 september 2021

Janneke springt in de bres voor bankjes in de stad. Die zijn weggehaald toen de coronapandemie startte, maar niet altijd teruggeplaatst nu het buitenleven weer in volle gang is. En dat kan niet, vindt Janneke. Want de buitenruimte is van iedereen.

Aan het begin van de coronapandemie nam de gemeente snel maatregelen om mensen zoveel mogelijk thuis te laten blijven, afstand te laten houden en niet samen te laten scholen. In die periode zijn er op verschillende plekken straatmeubilair aangepast of weggehaald, zoals de grote picknicktafel op het pleintje voor Florencia aan de Torenstraat. “Helemaal begrijpelijk,” zegt Janneke over die periode. “Nu zijn de terrassen echter weer geopend en is het weer drukker op straat. Dat zou betekenen dat de picknicktafel weer terug kan aan de Torenstraat. Dat is echter nog niet gebeurd. Terwijl de openbare ruimte van iedereen is dus iedereen hier gebruik van moet kunnen maken. Ook als je geen terrasje wilt of kunt betalen.”

Vragen

Janneke vroeg de gemeente op Twitter wanneer de picknicktafel aan de Torenstraat wordt teruggeplaatst. De gemeente schreef: ‘Zodra het weer kan en mag zal deze worden teruggeplaatst’. Terrassen zijn ondertussen wel weer geopend. Helaas is de tafel echter nog niet teruggeplaatst. “Daarom zullen we het college in het coronadebat vragen waarom niet en wanneer het wel wordt teruggeplaatst,” aldus Janneke.

Meer bankjes

Ook zal de PvdA Den Haag vragen of er ander straatmeubilair in de stad is weggehaald vanwege de coronamaatregelen en of die allemaal zijn teruggeplaatst. Janneke denkt dat er zeker nog meer bankjes missen. “Zo mis ik bijvoorbeeld ook de rij witte banken in de Paleistuin ter hoogte van het Koninklijk Huisarchief. Het is onduidelijk of dit ook is vanwege de coronamaatregelen, vanwege onderhoud of met een andere reden. Dat moeten we het college dus ook vragen.”