Wethouder, zet de bloemetjes buiten in Transvaal!

Door Janneke Holman op 15 oktober 2021

Afgelopen donderdag vroeg raadslid Janneke Holman in de gemeenteraad aandacht voor vergroening en onderhoud van de buitenruimte in Transvaal. Want ondanks plannen en beloftes van het college is er nog weinig vooruitgang te zien in de wijk.

Treurige bloembakken

Het meest tekenend is de staat van de bloembakken in de Christiaan de Wetstraat, waar de ouderen die in de Christiaanhof vanuit hun raam op uitkijken. Een treurig hoopje verdord groen, terwijl hetzelfde type bloembakken in het centrum ook nu, in oktober, nog gevuld zijn met vrolijke bloemen. “Wethouder, zeg ook in Transvaal de bloemetjes buiten!” was dan ook Janneke’s boodschap.

De treurige bloembakken in de Christiaan de Wetstraat in Transvaal

Vergroening laat te lang op zich wachten

Al eerder vroeg Janneke aandacht voor de vergroening in versteende wijken als de Schilderswijk en Transvaal. In april kon haar voorstel om als eerste nieuwe bomen te planten in versteende wijken rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Want meer bomen en groen zorgen niet alleen voor een fijne en mooie wijk, het is ook ontzettend belangrijk voor verkoeling in de zomer. Helaas reageerde de wethouder op het voorstel dat de eerste bomen pas in de winter van 2022-2023 geplant kunnen worden – ‘afhankelijk van de beschikbare middelen’. Kortom, het duurt allemaal erg lang en het is nog maar afwachten wat er daadwerkelijk van terecht komt.

Transvaal verdient beter

Gelukkig bevatte de gemeentebegroting voor volgend jaar ook goed nieuws. De miljoen euro die vrijkwam omdat het project ‘Landmark Hobbemaplein’ niet door ging, gaat volgend jaar naar het opknappen en vergroenen van het Hobbemaplein. Bewoners wachten daar al jaren op.

Inmiddels stapelen de werkzaamheden in Transvaal zich op. Tramsporen worden vervangen, er wordt een fietsroute aangelegd en als de aanleg WarmteLinq nog doorgaat (want dat is inmiddels onzeker), worden daar ook straten voor opengebroken. Het mag niet zo zijn dat de wijk jaren in de rommel zit. Dit mag alleen als dit leidt tot een flinke verbetering van de buitenruimte. Tijdens werkzaamheden moet het dagelijkse onderhoud ook gewoon doorgaan.

In november bespreekt de voltallige gemeenteraad de begroting voor 2022. Daar zal Janneke opnieuw een voorstel doen om Transvaal een flinke opknapbeurt te geven.

Zie jij in jouw wijk ook slecht (groen)onderhoud? Laat het ons weten en mail naar [email protected]!

Ter vergelijking: de bloembakken in het centrum. Zo kan het ook!

 

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman