Pak discriminerende uitzendbureaus keihard aan

30 januari 2018

We zijn geschokt van de uitzending van het tv-programma Radar waaruit blijkt dat uitzendbureaus massaal meewerken aan de discriminatie van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse Hagenaars. Veel uitzendbureaus komen zonder schroom klanten tegemoet die geen werknemers met een migratieachtergrond willen aannemen.

Dit is niet alleen ronduit schandalig, het is ook tegen de wet. Artikel 1 van de Grondwet stelt duidelijk dat mensen gelijk moeten worden behandeld. Dat moeten we met hand en tand blijven verdedigen. Uitzendbureaus die zich hieraan schuldig maken, moeten we keihard aanpakken.
Al uit eerdere onderzoeken van de Vrije Universiteit en het SCP bleek dat uitzendbureaus op grote schaal discrimineren. Dat mensen gediscrimineerd worden wanneer ze zoeken naar een baan, is niet nieuw en voor veel mensen een dagelijkse realiteit. We moeten als stad hier flink stelling tegen nemen, om te beginnen door samenwerkingen van de gemeente met uitzendbureaus die de fout in blijven gaan per direct te verbreken.

De PvdA heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur, waarin ze vragen om naast de Radar uitzending als gemeente zelf onderzoek te blijven doen en uitzendbureaus die discrimineren aan te pakken.