Weesfiets: van stalen ros naar hoopje ellende

Door Mairan Sewtahal op 14 december 2023

Fietsen is gezond en leuk, en meer mensen zouden op de fiets door de stad moeten gaan. Maar je fiets stallen, daar moeten we beter over nadenken. Naast een groene stad, heeft de gemeente Den Haag namelijk ook ambities om meer te investeren in de binnenstad en winkelgebieden door de basis op orde te brengen met het motto: schoon, aantrekkelijk en veilig. Helaas kan het zo zijn dat weesfietsen die ambities verstoren.

Dat betekent dus dat er onder ondernemers en bewoners van winkelstraten in de stad irritatie kan ontstaan over de fietsen die belemmeringen opleveren. Het benadeelt de toegankelijkheid van de straten, en kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of mensen met een kinderwagen zich moeilijk door de straten kunnen bewegen. 

Zelf ging ik langs in de Weimarstraat, een bruisende straat die steeds populairder wordt onder Hagenaren. Helaas zorgt die drukte er ook voor dat er steeds meer fietsen worden gestald, terwijl de gemeente niet meer is gaan controleren en opruimen in deze straat. Het beleid van de gemeente is dat fietsen buiten het centrum 28 dagen mogen staan, maar sommige van deze fietsen staan er al een halfjaar. 

Om de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van de straten te verbeteren moet het college goed kijken naar het weesfietsenbeleid, en zich houden aan haar eigen gestelde regels van de 28 dagen termijn. In het begrotingsdebat in de commissie afgelopen week heb ik er bij de wethouder op aangedrongen dat hij een structurele oplossing gaat zoeken voor het probleem. In het centrum wordt er namelijk wel streng gehandhaafd, een strak en werkbaar plan voor alle winkelstraten in de stad moet dus mogelijk zijn. De wethouder gaf aan om te kijken naar het beleid. Wordt dus vervolgd! 

Mairan Sewtahal

Mairan Sewtahal

Mairan (1985) heeft twee dochters en staat bekend als sterk en rechtvaardig. Hij woont in Laak en is opgegroeid in Transvaal. Hij is trots dat hij is opgegroeid waar alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigd zijn. Mairan houdt van de prachtige braderies op de Paul Krugerlaan of Hobbemastraat waar geuren van een lekkere Bara of Kebab onweerstaanbaar zijn.

Meer over Mairan Sewtahal