Zoenprotest tegen homofobe onderwijswet in Polen

7 februari 2022

Op 14 februari om 13:00 organiseren de PvdA Den Haag en de Jonge Socialisten Den Haag – Leiden een zoenactie voor de Poolse ambassade aan de Alexanderstraat. LHBTQIA+’ers zullen daar met elkaar zoenen als protest tegen de homofobe onderwijswet in Polen.

“Deze wet beperkt de rechten van LHBTQIA+’ers en marginaliseert ze,” zegt Redmer Marck. Hij is kandidaatraadslid #10 voor de PvdA Den Haag en organiseerde dit protest samen met Alisa-Jo Janson van de Jonge Socialisten Den Haag-Leiden. Op 13 januari heeft het Poolse Lagerhuis een omstreden en homofobe onderwijswet aangenomen. Deze wet beperkt de onafhankelijkheid van scholen door meer macht te geven aan schoolleiders, die streng in de gaten worden gehouden door de overheid. Ook krijgt de overheid het laatste woord over de lesstof waardoor inclusieve seksuele voorlichting kan verdwijnen. Schoolhoofden die niet gehoorzamen, kunnen zonder waarschuwing worden ontslagen.

Warschau aanspreken

“Deze aanval onze vrijheden is onacceptabel,” zegt Redmer, zelf ook LHBTQIA+’er. “Liefde hoort vrij te zijn. Niet alleen in Den Haag, maar overal. Den Haag heeft een stedenband met Warschau en is de Internationale stad van Vrede en Recht,” zegt Alisa-Jo. “Dus Den Haag kan in haar contacten met Warschau benadrukken hoe belangrijk de Europese normen en waarden zijn voor zowel ons én voor de LHBTQIA+-gemeenschap in Polen. Dat is ook waarvoor wij pleiten met dit protest.”

LHBTQIA+’ers in de Haagse raad

Als Redmer raadslid wordt in Den Haag, zal hij zich dan ook inzetten voor de rechten en veiligheid van LHBTQIA+’ers. “Ik heb me aangesloten bij de PvdA omdat deze partij van oudsher opkomt voor deze gemeenschap. De gemeente heeft de afgelopen jaren gelukkig al stappen gezet in de emancipatie en de bevordering van acceptatie van LHBTQIA+’ers. Maar het kan altijd beter. Zo vind ik het belangrijk dat we straatintimidatie van LHBTQIA+’ers bestrijden en opkomen voor hun veiligheid in uitgaansgelegenheden.”

Iedereen is welkom om bij het zoenprotest aan te sluiten.