Café Rood met Diederik Samsom: Samen werken aan een duurzamere wereld
Is de in november gelanceerde Klimaatwet van Diederik Samsom en Jesse Klaver hét antwoord op jarenlang kwakkelend klimaatbeleid? En wat kunnen de gemeente en Hagenaars zelf doen om de klimaatdoelstellingen te realiseren? Daarover ging het politiek café dat de PvdA afdeling gisteren organiseerde in samenwerking met GroenLinks.
Te gast was Diederik Samsom. Hij vertelde hoe hij er als middelbare scholier al van droomde om bij Greenpeace te werken. Hij legde uit dat hij zich uiteindelijk realiseerde dat bijvoorbeeld het pleiten voor de sluiting van de hoogovens uit duurzaamheiddoelstellingen niet kan zonder ook perspectief bieden aan de duizenden gezinnen die afhankelijk zijn van zo’n fabriek. Bij duurzaamheidsbeleid moeten we er voor zorgen dat we iedereen meenemen. We moeten hierover samen het gesprek aan gaan. Dat is ook het idee achter de Klimaatwet: niet alleen zet Nederland met de wet een duidelijke stip op de horizon – een afname van 95% CO2 uitstoot en 100% duurzame energie in 2050 – maar geeft de wet ook een middel om dit doel te bereiken: door naast een financiële begroting met een duurzaamheidsbegroting te komen. Want net als dat geld op kan, kan ook de aarde uitgeput raken. De initiatiefwet wordt nu uitgewerkt met de input van vele organisaties.
Nationaal beleid is hard nodig, maar kunnen Hagenaars zelf ook iets doen? Daarover vertelden de heren van Energiek070. In de geest van de Tupperware parties organiseren zij Energy parties. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je zo samen met je buren ontdekken hoeveel energie je eigenlijk gebruikt, hoeveel je kan besparen, hoe je duurzame energie inkoopt of zelf opwekt. Door energierekeningen te vergelijking kom je erachter wie in je omgeving al duurzaam op weg is en goedkoper uit is, en wie niet. Een enorme aanrader volgens mensen in de zaal die al eerder een energy party bijwoonden. Je kunt je hier opgeven.
Samen met GroenLinks raadslid Arjen Kapteijns mocht ik de avond afsluiten. In de raad zijn we het niet altijd met elkaar eens. Zo stemde Groenlink onlangs tegen het duurzaamheidsbeleid, omdat ze het onvoldoende vergaand vonden. Gelukkig weten we elkaar vaak ook wel te vinden. Voor duurzame maatregelen is echter niet vanzelfsprekend een meerderheid in de Haagse gemeenteraad. Arjen daagde me uit om samen – net als Amsterdam (pdf) en Eindhoven (pdf) – te komen tot een lokale klimaatinitiatief geïnspireerd op de landelijke wet. Deze handschoen pak ik graag op. Maar dat kan niet alleen, omdat er wat te bereiken hebben we een bredere coalitie nodig. Joeri Oudshoorn (HSP) was ook aanwezig en was meteen bereid mee te denken. De komende periode zullen we proberen meer gelijkgestemden te vinden. De andere fracties kunnen snel een uitnodiging voor een gesprek tegemoet zien.
Kortom, het klimaat beschermen doen we samen. Niet alleen door samen te werken op nationaal, lokaal en individueel niveau, maar ook vooral door als partijen onderling samen te werken. Deze avond heeft mij daarvoor in ieder geval weer extra gemotiveerd en geïnspireerd!