Door op 29 januari 2015

AD: Hagenaar volop aan ’t sporten – Rajesh over wijkgerichte sportaanpak

Hagenaars sporten steeds meer. Bijna 70 procent van de inwoners is actief. Wel blijven de armere Haagse inwoners ver achter. ‘Afschuwelijk. Daar moeten we echt tegen knokken.’ Den Haag sport. En best veel ook. Meer dan de helft van de Hagenaars is minimaal wekelijks actief op het sportveld, in de fitnessruimte, of op zijn eigen hardloopparkoers. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente. Zo groeide het aandeel frequente sporters in acht jaar met maar liefst 14 procent. En blijkt de geregelde sporter in Den Haag een bekender fenomeen dan landelijk (53 om 38 procent). Alle reden om trots te zijn. Helaas laat het onderzoek ook pijnlijker trends zien. Zo lijkt Den Haag zelfs in sportbeoefening te worden getroffen door segregatie. Armere Hagenaars in wijken met een laag gemiddeld inkomen als Laak, Transvaal en Schilderswijk zijn veel minder actief dan bemiddelde Hagenaars in gegoede stadsdelen als Haagse Hout, Leidschenveen-Ypenburg of Scheveningen. Het verschil in sportdeelname kan oplopen tot dertig procent. Voor gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash van de PvdA zijn de bevindingen onacceptabel. Hij pleit voor een sportaanpak op maat per Haagse wijk. ,,Dat zelfs in de sport de verschillen in inkomen en opleidingsniveau zo bepalend lijken, vind ik schokkend. Dat was nooit zo. Of in ieder geval nooit zo extreem.”

Buiten geldgebrek zijn armere Hagenaars vaak de dupe van de matige voorzieningen in hun wijken, blijkt uit het onderzoek. Sportclubs zijn in Laak, Transvaal en de Schilderswijk nauwelijks te vinden. Zelfs sportvelden zijn schaars. ,,Buiten sporten kunnen ze haast niet, de mogelijkheden ontbreken. Er moeten meer sportvelden komen, of er zou busvervoer geregeld moeten worden naar sportverenigingen elders in Den Haag,” zegt Ramnewash. Ook zou hij graag zien dat sportclubs zelf veel actiever worden in armere Haagse wijken. Verder zouden bijvoorbeeld Haagse fitnessclubs, die momenteel de populairste vorm van sport bieden, veel meer moeten gaan doen met de Ooievaarspas, de kortingspas voor minder bemiddelde Hagenaars. ,,Vaak kennen die clubs het fenomeen niet eens. We zouden de pas ook bij hen moeten introduceren.” Het zijn maar voorbeelden, benadrukt Ramnewash ,,We moeten in elke wijk de bewoners zelf vragen naar hun ideeën. Zij weten het beste waar ze behoefte aan hebben.”

Bron: AD/Haagse Courant


 

Donderdag 29 januari is Rajesh Ramnewash wezen schaatsen met kinderen van scholen in de Schilderswijk en Scheveningen bij de Uithof. De PvdA vindt het belangrijk dat elk kind in Den Haag kan sporten en vraagt hiermee aandacht voor schoolschaatsen. Zie hieronder het filmpje.