Den Haag waterstad
Den Haag is een waterstad, niet alleen omdat de zee zo dichtbij is maar ook vanwege de volop aanwezige grachten en vijvers. Een borrel op een drijvend terras op de Veenkade of langs de Bierkade, kinderen die kikkervisjes vangen in het Zuiderpark of Westerbroekpark en de laatste zonnestralen pakken met je benen bungelend over de kade van de Hofvijver: Hagenaars genieten met volle teugen van het water. Het is dus belangrijk om als gemeente te praten over het Haagse waterbeleid.
Helaas is het water in de grachten nog erg vies. In tegenstelling tot Amsterdam, waar met de Amsterdam City Swim door de grachten geld wordt opgehaald voor de ziekte ALS, zijn de grachten in Den Haag te vies om in te kunnen zwemmen. Waarom is het streven van het college om pas in 2027 schoon water in de grachten te hebben? Dat moet sneller kunnen. Het college heeft toegezegd hier bij de begrotingsbehandeling op terug te komen. Ook mag er meer aandacht zijn voor de aanleg van groene oevers. Goed voor dieren en goed voor de vergroening van de stad. Ook hier mag het college concreter zijn in wat ze de komende jaren willen bereiken.
Gelukkig wil het college zich nog meer inzetten voor reuring op en om het Haagse water. Zo mag je al kanoën op de grachten. Wat de PvdA betreft zouden er ook weer bootjes op de Hofvijver mogen varen, net zoals je kunt zien op de schilderijen in het Haags Historisch museum. De aanleg van waterspeelpleinen zoals je in andere steden veel ziet zou ook een leuk initiatief zijn voor Den Haag, ook omdat dit kan bijdragen aan een goede waterhuishouding. Hier was het Haagse college en het Hoogheemraadschap Delfland (het waterschap dat ook gaat over de waterhuishouding in en rond Den Haag) nog niet van overtuigd.
Waterbeleid is belangrijk. Het is dan ook fijn dat onze gemeenteraadsfractie op dit gebied goed kan samenwerken met de PvdA fractie in het hoogheemraadschap, waarvoor we ze willen bedanken.