Kabinet biedt gemeenten nul euro voor jeugdzorg, ook hulp aan jongeren in Den Haag in het geding

Door Janneke Holman op 12 maart 2021

Het kabinet komt met geen enkele euro over de brug om de gemeentelijke financiële tekorten op de jeugdzorg te dichten. Vrijdagochtend bleek dat de gesprekken hierover tussen de VNG en het kabinet zijn geklapt, terwijl gemeenten €1,7 miljard euro tekort komen om jeugdhulp op een goede manier te kunnen regelen. Ook Den Haag komt miljoenen tekort, waardoor de hulp aan kinderen en jongeren onder druk komt te staan.

PvdA gemeenteraadslid Janneke Holman vindt dit onacceptabel: “Dit gaat om kinderen en jongeren in onze stad die snel goede hulp nodig hebben, en kampen met bijvoorbeeld suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie. Juist door de coronacrisis nemen psychische problemen onder jongeren toe.” Het laat volgens Holman pijnlijk zien waar het kabinet zijn prioriteiten heeft: “Wel miljarden euro’s om grote bedrijven als KLM overeind te houden, maar kwetsbare kinderen en jongeren staan in de kou. Echt onbegrijpelijk.”

Daarom heeft de PvdA een spoeddebat aangevraagd in de Haagse gemeenteraad: “Ik kan me niet voorstellen dat VVD wethouder Parbhudayal hiermee akkoord gaat. Ik wil weten wat zij als wethouder van een van de grote steden gedaan heeft in de lobby naar het kabinet, wat de vervolgstappen zijn en welke gevolgen dit heeft voor de jeugdhulp in Den Haag.”

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman