Maak lange termijn-vaccinatiestrategie met vaccinatiebuddies en -bussen

29 mei 2021

Janneke Holman pleit voor een lange termijn-vaccinatiestrategie voor late beslissers en kwetsbare doelgroepen die nog niet meteen zijn overgehaald zijn of bereikt zijn zoals daklozen, arbeidsmigranten en ongedocumenteerden. Denk bijvoorbeeld aan simpele brieven, vaccinatiebussen en vaccinatiebuddies.

“Nadat iedereen die zich direct wilde en kon laten vaccineren is gevaccineerd, zal de aandacht voor vaccineren wegebben. Maar nog steeds zijn er dan mensen die Den Haag niet kon bereiken, de taal niet machtig zijn, de overheid niet vertrouwen of zich zorgen maken over bijwerkingen. Deze mensen wonen vaak in wijken waar coronabesmettingen nu al het hoogst zijn. Daar liggen coronabrandhaarden dan op de loer,” aldus Janneke. Daarom roept ze het college op om vandaag nog te beginnen met een lange termijn-vaccinatiestrategie.

Geen vaccinatiekloof

Eerder werd duidelijk dat mensen in wijken als Schilderswijk en Transvaal minder staan te springen om een anticorona-vaccinatie dan mensen in andere Haagse wijken. Gelukkig startten de gemeente en bewoners meteen initiatieven zoals samenwerkingen met sleutelfiguren om mensen juist te informeren en te overtuigen. “Dit was een mooie eerste stap. Maar daar moet het niet stoppen. Want de kloof in armoede en levensverwachting door wijken mag niet doorwerken in een vaccinatiekloof.” Daarom vraagt ze het college wat er nog meer gebeurt om de vaccinatiekloof te dichten en hoe duurzaam deze acties zijn. 

Vaccinatiebussen en -buddies

Janneke heeft ook zelf ideeën. “Nu is de vaccinatie-oproep nog lang en ingewikkeld; deze wil ik versimpelen.” Als mensen de brief begrijpen en gevaccineerd willen worden, moeten ze vaak nog ver reizen, bijvoorbeeld naar Rijswijk of het ADO-stadion. “Laten we nadenken over vaccinatiebussen die door de wijken rijden en stoppen bij buurthuizen, kerken en moskeeën. Die zijn in het Verenigd Koninkrijk en de VS al een groot succes.” Ook wil ze geneeskundestudenten met een multiculturele achtergrond inzetten. “Zij kennen de kwetsbare groepen uit onze stad goed. Gezien hun achtergrond, kunnen zij hen beter informeren en bereiken.” Dit laatste idee staat met vele andere lokale initiatieven op gezondheidskloof.nl.