Martijn Blogt: Over het treurige overlijden van Gerard van Otterloo

16 november 2019

Donderdagavond overleed Gerard van Otterloo. Een bevlogen sociaal democraat, onze oud wethouder. Ik herinnerde me een sessie van de werkgroep stad. Moet ergens rond 2005 geweest zijn. Het was bij iemand thuis, maar ik ben kwijt bij wie. Gerard, een beetje stug, gebogen over de stapels papier die hij bij zich had, met prognoses, cijfers, data. Er volgde een gloedvol betoog: papieren werkelijkheden over woningbouw, over betaalbaarheid van het stadsbestuur? Prikte hij zo doorheen. Nee, het gaat om de daden. En van die daden? Daar vond hij wat van. Behoorlijk wat ook.

Verschillende partijgenoten belden me gisteren; en deden anekdotes uit de doeken. Je leest hier een indrukwekkend in memoriam, met dank aan Jan Heemskerk, Constant Martini, Adri Duivesteijn, Peter Noordanus, Martin van Rijn en Frits van Erpers Roijaards. Met Gerard van Otterloo verliezen we een groot sociaal-democraat. Die knokte voor betaalbaar wonen, voor wijken met bewonersbetrokkenheid, met veel resultaat. “Een wandelende probleemoplosser” zoals Jan Heemskerk hem omschrijft. We gaan hem missen. Ik wens alle familie en vrienden namens de Haagse PvdA veel sterkte met het verlies.

Bewoners slaan alarm: de verkamering moet stoppen

Deze weken sloegen de bewoners van Leyenburg alarm over het opkopen, splitsen en verkameren van Haagse woningen. En terecht, want hierdoor gaan hele Haagse volkswijken in de uitverkoop. Met grote misstanden als gevolg. Niet alleen zullen de huurprijzen omhoog schieten, ook heeft het enorm veel overlast in de wijk als gevolg en lijdt het buurtgevoel eronder. Ik ben blij met de brandbrief van de bewoners van Leyenburg aan de gemeente en de politieke fracties. Hoogtijd daarom om in te grijpen, bijvoorbeeld door een verhuurdervergunning in te voeren, veel strenger om te gaan met het verstrekken van vergunningen voor verkamering en het instellen van een maximum-huur. Ik sprak erover met Omroep West. Lees hier meer en bekijk de reportage.

Aanval op KOZP en hun democratische grondrechten

Net toen je dacht dat het debat over de Sinterklaasintocht niet grimmiger kon, werden we vorige week vrijdag opgeschrikt door de gewelddadige en verwerpelijke aanval op Kick Out Zwarte Piet door tientallen agressieve belagers. Een aanval op democratische grondrechten, zoals de vrijheid van demonstratie en de vrijheid van vergadering. Het is onacceptabel dat dit gebeurt in de internationale stad van vrede en recht. Mikal, Janneke en ik hebben ons direct uitgesproken tegen deze verschrikkelijke aanval. Woensdag debatteerde de gemeenteraad erover. Lees hier de inbreng van Mikal terug.

Op bezoek bij Centrum Octopus in de Schilderswijk

Afgelopen zaterdag bezochten we Centrum Octopus in de Schilderswijk om te praten over het werk van dit buurtcentrum en een kijkje te nemen achter de schermen. En wat een goed werk verrichten ze daar! Op het gebied van jeugdwerk, door een plek voor ontmoeting te bieden en met jongeren moeilijke onderwerpen te bespreken. Ontzettend veel lof voor dit belangrijke welzijnswerk en veel dank aan Nasser voor het ontvangen en rondleiden!

Rijswijk stopt met bouwen

In Rijswijk besloot men deze week maar even om de afspraken in de Haagse regio om betaalbaar te bouwen los te laten. Ronduit schandalig, als je het mij vraagt. Er lijkt een afschuifspel te ontstaan in de regio. Alle aanmoediging voor onze provincie om hier op in te grijpen. Wonen is een grondrecht, ongeacht je inkomen. Elke gemeente in onze regio zal een bijdrage moeten leveren aan de betaalbare woningbouw! Zie hier mijn reactie op Facebook en Twitter.

Ouderen lopen onterecht uitkering mis

Afgelopen week verscheen een onderzoek van de Algemene Rekenkamer (lees hier meer) dat landelijk de helft van alle gepensioneerden die recht hebben op aanvulling op hun AOW-uitkering die niet krijgen en daardoor onder bijstandsniveau belanden. Dit gaat in heel Nederland om tussen de 34.000 en 51.000 huishoudens. Zij komen zo niet rond. Mikal trok aan de bel en vroeg aan het stadsbestuur hoeveel huishoudens in Den Haag niet de uitkering krijgen waar ze recht op hebben. We gaan het kritisch volgen. Bekijk hier de schriftelijke vragen.

Dat was het voor deze week. Een heerlijk weekend gewenst. En mocht je de kou trotseren, heel veel plezier bij de Scheveningse intocht van onze goedheiligman straks!

Met rode groet,

Martijn