PvdA: Blij met behoud Ketelstraat 23
Het bestaande voormalige schoolgebouw hoeft niet gesloopt te worden, zo heeft het college vandaag besloten. Dit is volgens de PvdA dubbel winst. De samenhang samenhang in de buurt blijft sterk door de vele activiteiten en ontmoetingen projecten die in het pand plaatsvinden én een karakteristiek gebouw in de Molenwijk (Laak-Noord) blijft staan.
Coöperatief Eigenwijzer krijgt nu de kans om het pand te kopen, een geweldige coöperatie van en voor de buurt. De PvdA feliciteert Coöperatief Eigenwijzer en de Vrienden van de Ketelstraat met dit mooie resultaat. We hopen dat we als stad nog lang van de prachtige initiatieven in de Ketelstraat kunnen genieten.
Lees hieronder het interview, uit ons verkiezingsmagazine (maart 2014), dat de PvdA had met de oprichter van Coöperatief Eigenwijzer Jaap Westbroek:
Waar een wijk groot in kan zijn
Al tientallen jaren is hij actief in Laak. Jaap Westbroek droomt niet, maar doet.
‘De verbindingen zijn ontelbaar’
Luisterend naar Jaap over de verschillende projecten in Laak, ontstaat het gevoel dat een boek meer op zijn plaats zou zijn dan een reportage. In Laak gebeurt van oudsher veel aan maatschappelijke initiatieven. Het eerste moedercentrum van Nederland, De Koffiepot, werd er gesticht.
Jaap stond aan de wieg van Coöperatief Eigenwijzer. Een coöperatie. Zie het als een democratisch bedrijf met leden in plaats van werknemers. Binnen Eigenwijzer worden diverse kleine bedrijfjes gevormd waarin mensen zich professioneel en economisch kunnen ontwikkelen. Hiermee helpen zij investeren in de ontwikkeling van de wijk. Het ambitieniveau is hoog en de werkzaamheden worden steeds verder uitgebreid. Zonder subsidie heeft Eigenwijzer al zes mensen uit de bijstand aan het werk geholpen. Makkelijk is het niet, want de gemeente is (nog) niet ingesteld op dit fenomeen. En zonder investering vanuit de gemeente als vliegwiel, komen bijdragen van fondsen lastig van de grond.
Eigenwijzer opende onlangs de deuren van Paviljoen Kobus. Een horecagelegenheid aan de Trekweg die door buurtbewoners, studenten van het Esloo College en kunstenaars is gerealiseerd. Daar komen de werkzaamheden van verschillende leden van Eigenwijzer prachtig samen, vertelt Jaap. Zo is er de Iraanse politieke vluchteling en kunstenares Sedi Zarringam. Zij studeerde grafisch ontwerpen in Groningen, verhuisde naar Laak, kon geen baan vinden. Ze kwam stagelopen bij Eigenwijzer en binnen een maand stond ze naast burgemeester Van Aartsen op het podium voor de onthulling van een door haar, in opdracht van de Haagse Hogeschool, ontworpen klok. Sedi is uit de bijstand en ontwierp het logo, de menukaart en de kleding van Kobus.
Elimam Musa is de stadsboer van Laak en verbouwt biologische groenten. Met Tycho Vermeulen, die er een heuse wijngaard tot stand bracht, heeft hij tegenwoordig een vruchtbare samenwerking.
Deze manier van werken dóór en vóór de wijk levert volgens Jaap enorme maatschappelijke winst op. “Mensen die uit de bijstand aan het werk gaan, elkaar ondersteunen, een vak en bijbehorende vaktaal leren en diploma’s halen. En tegelijkertijd de wijk economisch en maatschappelijk versterken en verrijken. Het valt op alle manieren samen en de verbindingen die worden gelegd zijn ontelbaar. Daar wordt Den Haag sterker van.”