Resultaatgericht indiceren in de huishoudelijke hulp: mensen verdienen zekerheid

Door Janneke Holman op 22 mei 2019

Het stadsbestuur verandert voorlopig niets aan het resultaatgericht indiceren in de huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit de brief die wethouder Parbhudayal gisteren stuurde naar de gemeenteraad. Sinds 2017 krijgen Hagenaars niet meer een vast aantal uren huishoudelijke hulp, maar een vaag resultaatgebied als ‘een schoon en leefbaar huis’. Mensen moeten dan zelf met de zorgaanbieder onderhandelen hoeveel uren zorg ze krijgen, waarbij in de praktijk de cliënt aan het kortste eind trekt. Wekelijks horen we van mensen in de stad dat ze minder uren hulp krijgen, en niet weten waar ze aan de bel kunnen trekken om hier iets aan te doen. Een onzekerheid waar snel een einde aan moet komen.

Huidige situatie zorgt voor rechtsongelijkheid

De wethouder reageert hiermee op de uitspraak van de hoogste rechter (de Centrale Raad voor Beroep) en de reactie van de minister op de houdbaarheid van het resultaatgericht indiceren. Ook de rechter oordeelde dat mensen moeten weten waar ze aan toe zijn, en in het verweer moeten kunnen komen als ze het niet eens zijn met de hulp die ze krijgen. Ook in Den Haag stapten mensen naar de rechter: vorige week nog schikte de gemeente met een aantal mensen die een rechtszaak aanspanden. Zij krijgen nu toch weer een vast aantal uren hulp. Even gloorde er hoop: is hiermee de werkwijze in Den Haag van tafel? Niet dus, blijkt uit de brief van de wethouder. Dat zorgt voor een rare situatie: als je het geld, de tijd en het lef hebt om naar de rechter te stappen, dan krijg je gelijk. Maar voor alle andere Hagenaars die huishoudelijke hulp krijgen verandert er niets. Dit zorgt voor een rechtsongelijkheid die we niet moeten willen.

Hoe nu verder?

In afwachting van de wetswijziging door de minister verandert er in Den Haag niets, blijkt uit de brief aan de raad. Opnieuw uitstel dus, terwijl verschillende gemeentes, zoals Roosendaal, wél mensen weer vaste uren hulp bieden. Dat moet ook weer het uitgangspunt zijn voor mensen in Den Haag: een vast aantal uren hulp, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn, en weten waar ze terecht kunnen als ze het er niet mee eens zijn. En, net zo belangrijk: zo gaat ook de druk van de ketel bij thuishulpen, die nu van hot naar her vliegen om zo snel mogelijk een woning schoon te maken en geen tijd hebben voor een kopje koffie of een praatje. Zekerheid dus, voor mensen die zorg verlenen, en voor mensen die moeten kunnen rekenen op goede zorg.

Binnenkort debatteert de gemeenteraad over de toekomst van het resultaatgericht indiceren in Den Haag. Heb je ook ervaringen met huishoudelijke hulp of de gemeente die je wilt delen? Mail dan naar [email protected].

 

 

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman