BuurtBabbel in Regentesse- en Valkenboskwartier succes

8 september 2021

De BuurtBabbel zaterdag 4 september in het Regentesse- en Valkenboskwartier was een succes. Raadslid Janneke en fractievertegenwoordigers Samir en Andrea kregen een goed beeld van wat er speelt in de wijk en beter kan.

Vastgoed

We begonnen met een wandeling door Buurtgoed Vastgoed. Oprichters Maaike en Peter komen zelf uit ReVa en zijn dit buurtinitiatief begonnen om de problemen met vastgoed in hun buurt te bestrijden. “We zien dat veel investeerders panden opkopen en zo de prijzen opdrijven. Hierdoor kunnen (aspirant) buurtbewoners ze niet meer kopen. Ook zien we juist panden die leegstaan en dat zorgt voor veel verloedering. Deze problemen zorgen weer voor andere problemen in de wijk zoals criminaliteit,” vertelt Maaike. Daarom wil ze met Buurtgoed Vastgoed een collectief vormen met veel buurtbewoners om met hen woningen op te kopen. Zo kunnen ze deze panden verhuren aan buurtbewoners of maatschappelijke initiatieven. Maar daarvoor hebben ze ook de gemeente nodig. “Er moet gehandhaafd worden om eigenaren die hun pand niet goed onderhouden, aan te pakken. Ook hebben we gelijk speelveld nodig; veel panden worden onderhands verkocht dus zo kunnen wij er niet aan komen. Hopelijk kan de gemeente zorgen dat wij ook een kans krijgen om deze panden te kopen. Bovendien kunnen we de hulp van de gemeente wel gebruiken voor een soort keurmerk van goed verhuurderschap. Dat keurmerk zegt dan dat een verhuurder iets goed doet voor de buurt en geeft deze verhuurder dan ook voordelen.”

Ondernemers

Daarna spraken we bewoners onder het genot van een heerlijke lunch van lunchroom De Onderneming. Deze lunchroom neemt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst via hun stichting Mytikas. Imro Blom is initiatiefnemer van deze lunchroom en stichting en tegelijk bestuurslid van de ondernemersvereniging uit het Regentesse- en Valkenboskwartier. “Ik vind deze buurt fantastisch. Ik zie dat er creatieve ondernemers zijn die graag iets willen. Maar veel ondernemers vinden ook dat het nog beter kan. Zo moet het imago beter; vele zien de Weimarstraat als drie verschillende drie delen, maar ik wil dat mensen het gaan zien als een geheel. Ook moet het wat veiliger en willen we meer reuring. Nu wordt er al aan de wijk gewerkt; zo zijn er panden gesloopt en zijn er winkels bijgekomen. Er is dus een transitie gaande. Maar er is nog oud zeer bij veel ondernemers dus zij willen eerst zien voordat ze alle beloftes voor zoete koek slikken.”

Buurtpreventieteam

Bij de lunch was buurtbewoner Truus aanwezig. Zij loopt mee met het buurtpreventieteam van de wijk, een team dat in de wijk rondloopt om te zien wat er speelt en beter moet. “We zijn de ogen en oren van de politie. Ik loop mee met het team omdat het mijn wijk is, dus ik wil dat het goed gaat. Zo is er nu wat leegstand. Ik wil liever dat de wijk levendig is en veel leuke winkels en mooie bloemen heeft. En voorlopig wil ik geen coffeeshops meer in de buurt want ze kunnen voor overlast zorgen. Er zijn er nu genoeg.”

Uitvindershof, IDHEM en borrel

Daarna ging de fractie op zoek bij twee mooie buurtinitiatieven: de buurttuin De Uitvindershof en IDHEM, die opkomt voor arbeidsmigranten. We eindigden de BuurtBabbel met een borrel waar we nog meer bewoners spraken. Zij praatten over onder andere de parkeerdruk. We zijn blij met alle input die we kregen. Hier kunnen we dan ook mee aan de slag. Zo maakt fractievertegenwoordiger Andrea zich hard voor spreiding van coffeeshops door heel Den Haag en wil raadslid Janneke een bloemenoffensief beginnen voor de wijk.