Den Haag gaat toch vaker afwijken van de kostendelersnorm

Door Janneke Holman op 30 september 2021

Op donderdag 30 september debatteerde de gemeenteraad op initiatief van de PvdA over de kostendelersnorm. Door de kostendelersnorm worden mensen gekort op hun bijstandsuitkering wanneer meerdere mensen in een huishouden een uitkering krijgen. Dit leidt tot schrijnende situaties. Zo gaan er jongeren die bij hun ouders wonen omdat ze geen woning kunnen vinden er financieel op achteruit. Ook geldt dit voor mensen die een vriend of familielid die zorg of ondersteuning nodig heeft in huis nemen. Juist met de huidige wooncrisis moeten we mensen die in één huis wíllen wonen niet dwars zitten.

Den Haag wijkt nauwelijks af van de kostendelersnorm

Uit onderzoek van het programma Argos bleek vorig jaar dat Den Haag nauwelijks maatwerk toepast in de kostendelersnorm, terwijl gemeentes dit wel mogen. Amsterdam wijkt bijvoorbeeld ongeveer 200 keer per jaar af van de kostendelersnorm wanneer dit tot onredelijke of schrijnende situaties leidt. Daarom diende raadslid Janneke Holman vorig jaar december een motie in om ook in Den Haag vaker af te wijken van de kostendelersnorm. Daarnaast riep ze op om richting het kabinet aan te dringen op het  afschaffen van de kostendelersnorm, omdat het in het hele land tot problemen leidt.

College moet hand in eigen boezem steken

De uitvoering van de motie door het college stelde teleur. Deze verwees vooral naar de lobby richting het kabinet om de kostendelersnorm aan te passen of af te schaffen. Maar gezien de trage kabinetsformatie is het begin van een oplossing hier nog niet in zicht. Wat vooral onbegrijpelijk is, is dat het college geen hand in eigen boezem steekt. Zo zou maatwerk in de kostendelersnorm “onvoldoende soelaas bieden”, terwijl in Amsterdam jaarlijks dus wél honderden mensen kunnen rekenen op coulance.

Goed nieuws, maar wel een jaar te laat

Daarom vroeg Janneke hier een debat over aan. De wethouder gaat nu toch stappen zetten om vaker van de kostendelersnorm af te wijken. Ze zal kijken hoe Amsterdam daar invulling aan geeft en wat Den Haag hiervan kan leren. “Goed nieuws, maar wel een jaar te laat,” zei Janneke als afsluiting in het debat.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman