Politie en hulpverlening is regie over deel Duindorp kwijt

30 mei 2018

Een groep racistische en gewelddadige raddraaiers houdt Duindorp compleet in de greep. Ik ben er helemaal klaar mee. Mensen worden weggepest uit hun wijk, vanwege kleur, mening of simpelweg omdat ze van buiten komen. Dat is onacceptabel. Zij voelen zich door iedereen in de steek gelaten. Door de politie, de woningbouwcorporaties en ook door hun medebewoners, die uit angst niets van de misstanden durven zeggen. De hele wijk leidt onder deze groep raddraaiers. Deze impasse moet worden doorbroken.

De veiligheid van inwoners van Duindorp moet veel serieuzer worden genomen. De burgemeester laat hier flinke steken vallen. Ik vind het onvoorstelbaar dat de politie niet in staat is deze raddraaiers op te pakken. Maandenlang worden bewoners bekogeld en worden vernielingen aangericht. Ieder die er iets van zegt kan ook een steen verwachten. Dit is op zijn beloop gelaten, dat is onacceptabel. De PvdA wil dat het college de capaciteit van wijkagenten (tot voor kort 1, nu 2) en straatcoaches flink opschroeft. Zodat wordt gehandhaafd, maar zodat er ook wordt gewerkt aan het vertrouwen.

De voedingsbodem voor haat tegen mensen van buiten wordt in stand gehouden, doordat de sociale en psychische problematiek in een deel van Duindorp niet onder controle is. De problemen in die straten gijzelen de hele buurt. Woningen in slechte staat waar mensen met psychische problemen en verslavingen hun buren in de weg zitten. De hulpverlening heeft er totaal geen grip op. Het ontbreekt aan voldoende handen. Het ontbreekt aan samenwerking.

De Haagse PvdA wil dat er een sociale aanpak komt voor dat deel van de wijk waar de problemen zich opstapelen. De woonkwaliteit moet beter en zorg- en hulpverleners moeten gaan samenwerken. Gezinnen met problemen wachten ten einde raad op een gezinscoach. Het Leger des Heils heeft ze gewoon niet voorhanden! Psychische hulp is er zwaar onvoldoende als de nood aan de man is. Het jeugd- en welzijnswerk komt handen tekort.

Maar wat er vooral nodig is, is dat de wijk trots op zichzelf kan zijn. Er zijn al steengoede initiatieven waarbij samen met bewoners mooie toekomstplannen worden gemaakt voor de wijk. Zo’n mooie wijk verdient de aanpak zoals ook elders in de stad gebeurt. Regel dat! Ik roep het college op de komende jaren geld opzij te zetten, waarmee bewoners hun mooie wijk kunnen verbeteren. Van onderop. Op basis van een sterke gemene deler, op basis van een gedachte van inclusie.

Word lid van de PvdA!

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.
Doe mee en word lid!

Waar ben je naar op zoek?