Red de Schilderswijk Moeders uit de onzekerheid

Door Janneke Holman op 25 april 2018

De Schilderswijk Moeders vreest voor haar bestaan. De gemeente heeft hen duidelijk gemaakt dat de subsidie vanaf volgend jaar dreigt te stoppen. Ik zou het onbegrijpelijk vinden als het nieuwe stadsbestuur de stekker eruit trekt. De Schilderswijk Moeders doen ontzettend waardevol werk, ze zijn een landelijk en wereldwijd voorbeeld om geïsoleerde vrouwen te helpen. Vrouwen die anders thuis zouden zitten, vinden door de moeders hun weg in de Haagse samenleving. Dat lukt bijna geen enkele andere welzijnsclub.

Een half jaar geleden bleek nog uit onderzoek dat de Schilderswijk Moeders de gemeente veel kosten bespaart doordat ze vroeg hulp bieden, waarmee ergere problemen worden voorkomen. Fractievertegenwoordiger Samir Ahraui: “Voor iedere euro die de gemeente erin steekt, verdienen ze het dubbele terug. Maar bovenal is het een onmisbaar project, zowel voor de vrouwen die geholpen worden als voor de vrijwilligers. Den Haag kan niet zonder.”

De moeders zelf zijn inmiddels een handtekeningenactie gestart. Nicoline Grötzebauch, directeur van Buurtcentrum de Mussen, waar het project onder valt: “Het is nota bene onderzocht hoe groot de maatschappelijke meerwaarde van het project is. Het bevreemd mij, als directeur en als individu, waarom je een subsidie zou stoppen als het bewezen succesvol is.” Een van de moeders vult aan: “Ik merk dat ik, als ik één vrouw help, eigenlijk een heel gezin help. Ons bereik is nog veel groter dan de 1000 vrouwen die we de afgelopen vier jaar hebben geholpen.”

Wij hebben aan het stadsbestuur gevraagd om de subsidie te behouden, en roepen de onderhandelende partijen Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks de Schilderswijk Moeders snel duidelijkheid te geven over hun toekomst.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman