Deze week in het nieuws: de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, ING, het Nibud en de Universiteit Leiden. In Den Haag, maar ook Amsterdam en Rotterdam liggen deze cijfers nog hoger: 31% van de huishoudens is financieel ongezond, tegenover 23% landelijk. Dit komt doordat er in steden meer mensen wonen die door persoonlijke omstandigheden sneller in een financieel kwetsbare situatie terechtkomen, zoals jongeren en zzp’ers. Ook maken mensen in steden vaker omstandigheden mee die je financiële situatie op de kop zetten. Bijvoorbeeld op jezelf gaan wonen, kinderen krijgen, een verbroken relatie of je baan verliezen. Juist deze momenten zijn allesbepalend voor de gezondheid van je portomonnee.
Veel mensen vragen geen bijstand aan
Mensen met financiële problemen kunnen bij de gemeente terecht voor inkomensondersteuning, bijstand en armoederegelingen. Toch blijkt keer op keer dat sommige groepen buiten de boot vallen omdat mensen niet weten waar ze recht op hebben, zoals jongeren. Of mensen die bang zijn dat geld terugbetaald moet worden als het inkomen weer stijgt, en daardoor niet eens beginnen aan hulp vragen bij de gemeente, zoals zzp’ers. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 1 op de 3 mensen die recht heeft op bijstand, deze niet aanvraagt. Ook hier zijn het vooral jongeren een zzp’ers die niet naar de gemeente gaan voor hulp, terwijl ze dat waarschijnlijk wel nodig hebben en er recht op hebben.
Daarom stelde raadslid Janneke Holman samen met de SP en de ChristenUnie schriftelijke vragen aan het college: hebben we als gemeente zicht op deze groep, en waarom ze geen inkomensondersteuning aanvragen? Hoe kunnen we mensen beter bereiken, en ervoor zorgen dat de gemeente een hand uitsteekt, in plaats van de deur dicht houdt? Janneke wil dat de gemeente hier bovenop zit. Want als je mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk helpt, voorkom je nog grotere problemen later. Zoals chronische stress, gezondheidsproblemen, nog meer schulden of dakloosheid.
Debat aangevraagd
Deze week kwamen de antwoorden van het college op de vragen van juni. Die zijn helaas teleurstellend: de gemeente heeft geen zicht op de problematiek en zegt al genoeg te doen om mensen te bereiken die mogelijk recht hebben op bijstand. Dat antwoord vindt Janneke onbevredigend. Zij wil meer actie van het college, ook gezien het onderzoek deze week: de gemeente moet meer doen om financiële problemen en armoede te bestrijden én te voorkomen. Daarom heeft Janneke een debat aangevraagd in de raad.