Boomvlonders: minder auto’s, meer bomen!

Door Janneke Holman op 6 juni 2023

Goed nieuws! Vorige week is de eerste fiets/boomvlonder geplaatst in Bezuidenhout. Twee jaar geleden deed raadslid Janneke Holman het voorstel om in navolging van de succesvolle fietsvlonders ook te experimenteren met boomvlonders: “Fantastisch dat ze er nu daadwerkelijk zijn, dit is een mooie stap om te stad te vergroenen,” zegt Janneke. De gemeenteraad stemde destijds voor haar voorstel.

Huh, een boomvlonder?

Het idee van een boomvlonder is simpel: bewoners kunnen ervoor kiezen om tijdelijk een parkeerplek in de straat te veranderen in fietsparkeerplekken met een boom. Hiervoor wordt een tijdelijke vlonder geplaatst. Als na een paar maanden de bewoners nog steeds blij zijn met de extra fietsparkeerplekken en het groen, dan wordt de parkeerplaats permanent veranderd. De tijdelijke vlonder kan dan weer naar een nieuwe straat.

Voor een groene stad

Fietsvlonders bestonden al langer in Den Haag, maar bij het Bomendebat in de gemeenteraad in april 2021 deed Janneke het voorstel om de vlonders ook in te zetten voor meer groen in straten: “Het mooie aan de tijdelijke vlonders is dat bewoners zelf kunnen testen en zien hoe het is om minder auto’s in de straat te hebben, en meer ruimte te hebben voor fietsen en groen. Dat zorgt ook voor meer draagvlak.” Bovendien is de vergroening van de stad hard nodig: “Bomen en groen maken de stad niet alleen mooier, groene steden zijn ook gezonder en in de hete zomers zorgen bomen voor de nodige verkoeling,” zegt Janneke hierover. Ze haalde inspiratie uit internationale voorbeelden van parklets.

De fiets/boomvlonder in Bezuidenhout.

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Valkenboskwartier. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, dakloosheid, zorg en welzijn, buitenruimte en duurzaamheid. Daarin ziet ze dat er een hoop is om voor te knokken. Ze stelt dat de verschillen in Den Haag groot zijn en je steeds mondiger en assertiever

Meer over Janneke Holman