Mikal blogt: van recht op bijstand tot een Amare voor iedereen

18 juni 2021

Terwijl het Nederlands elftal hoge ogen gooit op het Europees Kampioenschap voetbal, lagen in Scheveningen de stranden weer vol. Het was de warmste week van het jaar in de stad en dan moet de zomer nog beginnen. Maar ook tijdens deze hete dagen gebeurt er genoeg in de Haagse Raad.

Recht op de bijstand
Zo sprong Janneke in de bres voor mensen die geen bijstandsuitkering durven/willen aan te vragen. Ruim een derde van de mensen met recht op bijstand vraagt die niet aan. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW. Deze stelt dat gemeenten hier te weinig zicht op hebben en aandacht voor hebben. Uit het onderzoek blijkt dat mensen worden afgeschrikt door de juridische toon van de gemeente, complexe regels en angst voor terugbetaling.
Volgens Janneke is nu het moment op het tij te keren: “Mensen moeten vertrouwen hebben dat ze terecht kunnen bij de gemeente voor inkomensondersteuning.” Daarom riep zij met de SP & ChristenUnie/SGP het stadsbestuur op tot actie.

Amare voor iedereen
Verder was er weer het één en ander te doen om het Amare. Het gebouw van Amare verrijst nu naast het stadhuis. Het is bijna klaar, maar moet nog wel getest worden. Daarom gaat het in september 2021 open voor genodigden die het gebouw dan zullen testen. In november zal het gebouw naar verwachting opengaan voor alle bewoners. Dat is natuurlijk raar. Het Amare is een cultureel centrum voor iedereen dus moet ook door een vertegenwoordiging van iedereen getest kunnen worden. Dus ook door jongeren uit de Schilderswijk en mensen uit Loosduinen die geen topambtenaar zijn. Het Amare moet een cultureel centrum worden voor iedereen, niet alleen voor yuppen.

De programmarekening
Bülent boog zich deze week weer eens over de financiën. De programmarekening, om iets specifieker te zijn. De gemeente heeft een voordeel van 72 miljoen over vorig jaar behaald. Dit klinkt positief, maar het beeld voor de komende jaren is toch somber. De werkloosheid en het aantal bijstandsgerechtigden loopt op, WMO en jeugd kost steeds meer geld, en wij krijgen tegelijkertijd steeds minder middelen van het rijk. “Genoeg om ons zorgen over te maken”, aldus Bülent.

De verantwoording is dit jaar extra bijzonder vanwege corona en de complicatie dat de accountant nog niet klaar is met zijn bevindingen. Nadat het acccountantsrapport klaar is, willen we opnieuw met de accountant in discussie.

Een mooie bestemming voor boeken uit de bibliotheek
Natuurlijk kijken we ook alvast vooruit als partij. Zo transformeert de centrale bibliotheek zich naar ontmoetingsplek en daardoor is er minder ruimte voor boeken. We hoorden in de wandelgangen dat de bibliotheek een derde van de boeken (!) zou weggooien. Samir kaartte dit aan. “Wij willen dat de gemeente in gesprek gaat met de bibliotheek om een goede bestemming voor deze mooie boeken te vinden.” Wordt vervolgd…

Fijn Weekend!

Groet, Mikal